Untitled

©Wouter Van Vooren

Luc Debruyne (56)

Luc Debruyne werkte 27 jaar voor de Britse farmareus GlaxoSmithKline, waar hij tot eind 2018 vijf jaar CEO was van de vaccindivisie GSK Vaccines. Vandaag is hij strategisch adviseur van de vaccincoalitie CEPI en lid van de adviesraad van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Debruyne zal zijn ervaring in de sector aanwenden in de Europese vaccinstrategie als speciaal adviseur van de Eurocommissarissen Stella
Kyriakides (Volksgezondheid) en Thierry Breton (Industrie).

Moncef Slaoui (61)

Moncef Slaoui werd geboren in Marokko en heeft ook een Belgisch en Amerikaans paspoort.
Hij belandde voor zijn studies in Brussel en bleef een kleine 30 jaar in ons land, waar hij het schopte tot baas van GSK Vaccines. Na zijn pensioen werd hij voorzitter van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, dat een coronavaccin op de markt heeft. Uit die rol werd hij weggeplukt door Donald Trump om Operation Warp Speed te overzien, het Amerikaanse programma om een turbo te zetten op het onderzoek naar en de ontwikkeling van coronavaccins. Nadat werkzame vaccins op de markt waren gekomen, zette hij begin dit jaar een stap terug.

Jean Stéphenne (71)

Ook Jean Stéphenne verdiende jaren zijn sporen bij GSK. Onder zijn leiding groeide de Waalse poot GSK Biologicals uit tot het expertisecentrum van de groep, met 7.000 werknemers. Stéphenne is sinds april 2020 voorzitter van CureVac, een Duits biotechbedrijf met een coronavaccin in een vergevorderd stadium. Dat mRNA-vaccin vindt mogelijk voor de zomer de weg naar de markt.

Pierre Delsaux

De Luikenaar Pierre Delsaux, de nummer twee van het departement gezondheid van de Europese Commissie, werkt een crisisplan uit om snel virusvarianten te detecteren en de productie en verdeling van vaccins in Europa centraal aan te sturen.

Peter Piot (72)

Als medeontdekker van ebola in de jaren 70 en als jarenlange voortrekker van de strijd tegen hiv - onder andere bij de Verenigde Naties - is Peter Piot een virusautoriteit. Vandaag zet hij die expertise in als directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en als corona-adviseur van Ursula von der
Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie.

Paul Stoffels (58)

Als chief scientific officer van Johnson & Johnson - een functie waarin hij 15.000 wetenschappers aanstuurt - is Paul Stoffels de invloedrijkste Belg in de farmawereld. Hij overzag de zoektocht naar een coronavaccin bij J&J. Dat wordt in maart allicht goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud