Untitled

Dexia in een notendop

De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler

Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De waardeloze aandelen verdwenen eind 2019 geruisloos van het Brusselse koersenbord.

Dexia beschikt over een eigen vermogen van 6,6 miljard, 5,8 procent van de 114,4 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van 82,9 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille die daar een veelvoud van is. 

Het regelgevend kernkapitaal bedraagt 6,8 miljard, 28 procent van de 'risicogewogen' activa van 24,2 miljard

Het eigen vermogen en het kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen

Franse (21 miljard), Britse (20,6 miljard) en Italiaanse (18,6 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is verwaarloosbaar klein.

92 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder de categorie 'rommel' (non investment grade).

De renteopbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten door onder meer regelgeving staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud