Advertentie

Untitled

De technologie die Moderna doet winnen

Het Moderna-vaccin is net als dat van BionTech/Pfizer gebaseerd op mRNA-technologie. Die komt erop neer dat een envelopje met daarin genetische code wordt opgestuurd naar onze cellen. Als dat is afgeleverd, leidt een biochemisch proces tot de aanmaak van eiwitten met dezelfde typische uitsteeksels als het coronavirus. Daarop maakt ons lichaam antistoffen waardoor ons lijf bij natuurlijke infectie met het coronavirus meteen het immuunsysteem in gang zet.

'De technologie is nieuw voor de wereld, maar Moderna ging tien jaar geleden all-in op mRNA. Dat was een reusachtige gok, maar een die goed heeft uitgepakt', zegt Dan Staner, de Europese topman van het farmabedrijf.

Covid-19 gaat de geschiedenis in als de eerste ziekte die met mRNA succesvol bestreden is. Het is de opstap naar een revolutie die mogelijk de medische wetenschap voorgoed verandert. 'De sky is the limit. Er zitten beloftevolle therapieƫn in de pijplijn rond kanker, hart- en vaatziekten, allerlei zeldzame aandoeningen, aids en zelfs griep.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud