Advertentie

Untitled

‘DE RENOVATIE VAN DE BEDRIJFSSITE PAKKEN WE STAPSGEWIJS AAN’

Kemin produceert verbeteraars voor veevoeding. Deze onderneming is een onderdeel van een Amerikaans familiebedrijf met wereldwijd 4.000 werknemers. De bedrijfssite in Herentals bestaat uit zes afzonderlijke gebouwen, waaronder een kantoorgebouw, opslagplaatsen, een fabriekshal en een R&D-gebouw. ‘Het bedrijf is in de jaren 1970 opgestart op de huidige site en sindsdien stelselmatig uitgebreid. Op dat moment was duurzaamheid en energie-efficiëntie nog geen prioriteit, waardoor we ons bedrijfspatrimonium nu stapsgewijs renoveren’, zegt Plant Manager Dany Peeters.

Het administratieve gebouw werd in 2007 gerenoveerd, het kwaliteitsgebouw kreeg in 2012 een make-over, met een nieuw dak, geïsoleerde muren, zonnescreens en led-verlichting met bewegingssensors. Het volgende grote project is de plaatsing van led-verlichting in het pakhuis van 11.000 vierkante meter.

‘Nu hangen daar nog tl-lampen, die allemaal samen het hele pakhuis verlichten. Zelfs als een vorkheftruck slechts in een kleine zone actief is, zijn alle lichten aan. Dat gaan we nu aanpakken met slimme led-verlichting. Die zal 70 tot 80 procent minder energie verbruiken.’

Een ander groot project is de plaatsing van zonnepanelen, waarvoor vorig jaar al een budget van 900.000 dollar (866.000 euro) werd toegekend. Voor de technische analyse deed Kemin een beroep op onder meer adviesbureau Encon. Daarmee zal de Kemin-vestiging 70 procent van haar elektriciteitsverbruik zelf kunnen opwekken. Dat is veel meer dan de wettelijke minimumdrempel die vanaf 1 januari 2023 zal gelden bij overdracht van grote niet-residentiële gebouwen.

‘Al deze investeringen verdienen zichtzelf terug. Zowel voor de nieuwe verlichting als voor de zonnepanelen liggen de terugverdientijden rond zeven jaar ’, besluit Peeters.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud