Broodje beuling

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

‘Gezocht: nieuwe havenbaas’, zo stond in De Tijd. Kaaiman, van wie het magnum opus gesponsord wordt door Fernand Huts, is een direct belanghebbende en zal eerst de toestand schetsen: na 23 jaar hapsnapbewind onder Eddy Bruyninckx, van opleiding socioloog (!), is de Antwerpse haven op zoek naar een ‘specialist’. Die taakomschrijving zegt genoeg.

In het artikel wordt het beleid van Bruyninckx ‘nogal eigengereid’ genoemd, wat hetzelfde is als wij beweren maar beleefder.

Ook enkele bedrijfsleiders uit de haven geven hun mening, zij het anoniem, wat wijst op angst voor represailles van die tiran. We lezen: ‘Door de wet-Major heerst in de haven al jaren een sluimerende werk- en rechtsonzekerheid, aldus een grote havenklant. Daardoor gaan belangrijke logistieke groepen niet meer in Antwerpen investeren of verhuizen ze hun activiteit naar andere havens.’ Rara, wie zou dat gezegd hebben? Een grote havenklant, tja, dat kunnen er velen zijn. De baas van MSC? De voorzitter van Bayer? Of van Maersk? We weten het niet, hè?

De Antwerpse haven is sinds Frans Van Cauwelaert een filiaal van de Antwerpse CD&V-afdeling, die vandaag nog bestaat uit twee leden: Marc Van Peel en Eddy Bruyninckx. Omdat die laatste binnenkort met pensioen is en de eerste het al lang had moeten zijn, wil de burgemeester nu het havenbestuur hervormen. Een grote havenklant, weer anoniem: ‘De raad van bestuur bestaat uit lokale politici die koffie drinken, luisteren, ja knikken, en het verschil niet kennen tussen voor- en achtersteven van een schip.’ Wie kan dat nu weer geweest zijn? De CEO van Cosco? De directeur van BASF? De manager van Total?

Ons oog valt op een kaderstukje: ‘Kris Peeters? Broodjeaapverhaal.’ Tiens, is hij na zijn beuling ook nog een broodje aap op de Meir gaan kopen? Dat zal dan voor zijn blije vrouwtje geweest zijn, gelukkig dat ze mocht opdraven in het zoveelste ordinaire promotiefilmpje dat haar man van de VRT-nieuwsdienst mocht opvoeren. Drie dagen later waren ze alweer in Bergen voor zijn volgende inhoudsloze nummertje.

Blijkt dat ze tijdens de formatie bij CD&V, een lange traditie getrouw, op zoek waren naar een elegante exit voor hun electorale boegbeeld, dat zo veel beeld en zo weinig boeg was dat het in eigen district werd vermorzeld door Liesbeth Homans.

‘Als ik niet opnieuw minister-president kan worden, stap ik uit de politiek. Wat ik zeker niet zal doen, is vakminister worden in een federale regering die door een ander wordt geleid.’ Geef toe dat wie zoiets heeft uitgekraamd nadien geen vakminister meer kan worden in een federale regering die door een ander wordt geleid. Behalve bij de VRT zou die nergens nog geloofwaardig zijn. Dus een uitweg, maar omdat een beulingkraam in Antwerpen toen nog geen optie was, was het Antwerpse Havenbedrijf het logische equivalent. Zeker omdat de haven al voor de helft van de Chinezen is en Peeters met zijn bedrijventerrein in Willebroek ervaring heeft met Chinezen.

‘In de coulissen van de macht werd dit verhaal niet ernstig genomen,’ lezen we verder, ‘al was het maar omdat ervan uit wordt gegaan dat het ego van Peeters te groot is om onder Bart De Wever te werken.’

Laten we dat hopen, of Antwerpen is binnenkort Zeebrugge-Stadsvlakte, om ook eens een grote anonieme havenklant te parafraseren.

Lees verder