Vade, Coucke

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Coucke, luister goed, want dit zullen er nog niet velen tegen u gezegd hebben: ge zijt nen uil. Ge hebt misschien veel geld, mogelijk meer dan Kaaiman, al dreigt gij driekwart van het uwe te moeten teruggeven als die arbitragecommissie eindelijk besluit dat ge de Amerikanen van Perrigo wel degelijk in uw colporteursvalies hebt gezet. Maar wat gij niet kunt, Coucke, is het verschil zien tussen goede raad en slechte raad.

Wellicht meent ge dat goede te duur is, het zijn niet de rijken die het makkelijkst geven, maar twee euro zeventig is voor een miljardair toch geen onoverkomelijke uitgave? Meer kostte het niet, in een scheve verhouding prijs-kwaliteit waarbij voor één keer de prijs te laag was, om op 16 april De Tijd te kopen. Daarin werd u, in de veelgelezen rubriek ‘Kaaiman’, deze aanbeveling verstrekt: ‘Vergeet de Deense wondertrainer die Frank Arnesen u probeert op te solferen, er is maar één man die Anderlecht volgend seizoen uit het slop kan halen: Frank Vercauteren.’

Je zou denken: dat is duidelijk genoeg. Nee hoor, niet voor iedereen. Frank Vercauteren zagen wij afgelopen weekend op de tribune bij godbetert OHL-Virton in tweede klasse. Hij verstrekt gratis advies aan de Leuvense trainer Vincent Euvrard, terwijl betaald advies aan de Anderlechtse trainer Vincent Kompany zoveel meer nodig is.

We hadden Coucke eind december al twee gouden tips gegeven, naast het ontslaan van Koppige Hein: ‘Koop géén nummer 10, en als ge u par force een spits wil laten aansmeren, neem dan Victor Osimhen van Charleroi.’ Die laatste is vorige week voor 15 miljoen euro verkocht aan Lille, en binnen de twee jaar legt Arsenal er 45 voor op tafel. De nummer 10 heeft hij natuurlijk wél gekocht, wat dacht u, in Oostenrijk dan nog: een operettespeler die nu als nummer 6 het wereldrecord ‘slechte passes’ binnen bereik heeft.

Hij moest plots ook een nieuwe keeper. God weet waarom, want de vorige heeft het voorbije jaar minstens acht punten voor hem gepakt. Koopt hij uitgerekend de doelman die de jongste drie seizoenen telkens de meeste goals heeft binnengekregen! En om nog meer te bewijzen dat hij nooit iets leert, heeft hij voor de zoveelste keer een geblesseerde Engelsman aangetrokken. Die moet dan steevast ‘nog wat conditionele achterstand wegwerken’, maar daarna zullen we eens wat beleven.

Ziet gij zelf niet in, Coucke, dat wat Kompany probeert een uitstekend idee is voor het belofte-elftal, maar niet voor de eerste ploeg? Iedere trainer in de Belgische hoogste klasse legt dat spelsysteem zo plat. Hoe lang is het geleden dat Anderlecht een match heeft gewonnen? Zelfs in de oefenwedstrijden lukt het niet meer. In uw eerste volledige seizoen als voorzitter heeft de club voor het eerst in 56 jaar Europees voetbal gemist. In uw tweede dreigt ze voor het eerst in de geschiedenis play-off 1 te missen. Maar ze is wel veel professioneler georganiseerd dan ‘in de middeleeuwen’ van de Vanden Stocks, we geven het toe.

Nog één keer: Frank Vercauteren trainer van het eerste, Kompany speler van het eerste en trainer van de beloften, zo kunt ge die knoeiboel misschien nog rechttrekken. Maar als ge vanavond zelfs tegen KV Mechelen niet zou winnen, ga dan Coucke, voor deze prachtige club helemaal kapot is. Of was dat uw bedoeling?

Lees verder