Advertentie

'Obligatiemarkt biedt meer opportuniteiten dan beurs'

De obligatiemarkten kenden een minstens even historisch 2008 als de beurzen. 'Centraal stonden de gedwongen verkopen van hefboomfondsen. Behalve cash en overheidsobligaties ging alles daardoor fors lager. In 2009 zien we nog amper verkopende hefboomfondsen.' Dat zegt obligatiehandelaar Petra De Deyne.

Maar het einde van de verkopende hedge funds betekent niet het einde van de gedwongen verkopen. 'In 2009 zullen we heel wat ratingverlagingen zien. Wanneer kredietwaardig papier de rommelstatus (junk) krijgt, zullen sommige partijen, bijvoorbeeld banken, moeten verkopen.'

De experts van Fortis zien weinig waarde in overheidspapier, en zeker niet in Amerikaanse Treasuries. 'De beleggers die zich op dat papier storten, geven op dit moment geen moer om het rendement. Die houding kan niet duurzaam zijn', zegt Dirk Baestaens, hoofd van 'Client Solutions Group' bij Fortis.

Advertentie

Nationalisering

Heel wat obligaties die uitgegeven worden door financiële instellingen zijn vandaag de facto overheidspapier, wegens een (gedeeltelijke) nationalisering of een overheidswaarborg. 'Bij de zopas aangekondigde nationalisering van Anglo Irish Bank zagen we de beurskoers crashen, maar op de obligatiekoersen had het bericht nauwelijks een impact', illustreert Baestaens. 'Banken met een A-rating kunnen nog moeilijk geld ophalen zonder overheidssteun. Een AA-rating is het minimum. Het komt er tegenwoordig als obligatiebelegger eerder op aan het land achter de bank te analyseren dan de bank zelf', vult De Deyne aan.

De kwetsbaarheid van Ierland is genoegzaam bekend. Maar Fortis Bank wijst ietwat verrassend op de kwetsbaarheid van Spanje. 'Spanje zal netto (rekening houdend met herfinancieringen, red.) voor 58 miljard euro nieuwe obligaties uitgeven dit jaar. Geen enkel land in de eurozone plant hogere uitgiftes.' Maandag trok het kredietratingbureau Standard & Poor's de toprating (AAA) van Spanje in.

Volgens De Deyne hebben de banken geleerd dat ze de obligatiemarkten niet te veel tegen de schenen mogen stampen. Deutsche Bank veroorzaakte bijvoorbeeld vorige maand een schok door een achtergestelde tienjaarslening na vijf jaar niet vervroegd terug te betalen ('callen', in vakjargon) (zie grafiek). Tot dat moment werden dat soort leningen altijd 'gecalled'.

De Deyne: 'De markt reageerde furieus en heeft alle koersen van Deutsche Bank-obligaties onderuitgehaald. Daardoor ziet Deutsche Bank nu de financieringslasten oplopen.' Vorige week besloot het Zweedse Svenska Handelsbanken gelijkaardige obligaties wel vervroegd terug te betalen. 'Daaraan zie je dat de sector is geschrokken van de heftige marktreactie op Deutsche Bank'.

Buiten de financiële sector verwacht Fortis dit jaar massa's nieuwe bedrijfsobligaties in de eurozone, voor circa 100 miljard euro. 'Verschillende traditionele financieringsbronnen voor de bedrijven zijn opgedroogd, zoals durfkapitaalfondsen, bankleningen en in veel gevallen zelf gegenereerde vrije cashflows (autofinanciering). Enkel de obligatiemarkt blijft dan over', zegt Baestaens.

Obligatietips

Beleggers in niet-financiële bedrijfsobligaties kunnen een slag slaan volgens hem. 'We voorspellen dat de beurzen pas tegen eind dit jaar uitbodemen. Klassieke bedrijfsobligaties gaan traditioneel herstellen voor het dieptepunt van de beurzen. Daarom is het stilaan tijd om bedrijfsleningen te kopen.'

Advertentie

Fortis houdt verder een pleidooi voor converteerbare obligaties. Die leningen combineren het beperkte neerwaartse risico van een obligatie met het opwaartse potentieel van aandelen. De bank stipt de 'convertibles' aan van Barclays en Bayer die dit jaar aflopen. Op iets langere termijn is er een converteerbare obligatie op de Duitse toerismegroep TUI. Die loopt af in 2012 en biedt volgens Fortis een jaarrendement van 16,7 procent.

Tot slot stipt de bank leningen aan waarvan de coupon evolueert met de inflatie. 'De deflatievrees is overdreven. De geïndexeerde leningen hebben slechts twee weken - eind november, begin december vorig jaar - deflatie ingecalculeerd. Frankrijk herfinanciert dit jaar een geïndexeerde lening van 13,4 miljard. Dat kan een interessante belegging zijn voor iemand die gelooft in een inflatiestijging op termijn', besluit Baestaens.

Advertentie
Gesponsorde inhoud