Beleggen in Emerging Markets

Stel nu: ik ben tot de conclusie gekomen dat beleggen in groeilanden of ontluikende markten wel iets voor mij is. Hoe begin ik eraan? Op wat moet ik letten en hoe selecteer ik per regio.

Beleggen in groeimarkten kun je niet vergelijken met het investeren in westerse aandelen. Omwille van het hogere risico is de volatiliteit van dergelijke markten hoger, zowel in opwaartse als in neerwaartse zin. De markten in ontluikende regio's worden veel meer gedreven door sentiment, waardoor ook politieke beslissingen een belangrijke invloed hebben. Zopas nam nog de Thaise overheid een onpopulaire maatregel voor buitenlandse investeerders om de opwaartse druk op de lokale munt, de Thaise Baht, te verminderen. Onmiddellijk daalde de Thaise index meer dan 15%. Dergelijke crashes komen op westerse beurzen ook voor, maar dan enkel in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld 11 september 2001).

Risico's

Wat zijn nu de voornaamste risico's voor ontluikende markten?
Ten eerste zouden we durven stellen dat hypes zeer gevaarlijk zijn. Alle landen uit de BRIC-atomosfeer lagen de afgelopen maanden erg in trek bij beleggers en er vloeide veel geld richting deze regio's. Nadeel aan het vele geld dat deze landen binnenstroomt is dat, uitgezonderd in Brazilië, ook de waarderingen oplopen. China, maar vooral de Indiase marktindex noteert duur. De koersprestatie van de Indiase index is alvast fenomenaal. Het land heeft mooie lange termijnperspectieven, maar de verwachte k/w (koers/winstverhouding) van 19 is de hoogste sinds de vorige haussemarkt in 1993-1994. Een correctie van deze markt zit trouwens in de kaarten. De gemiddelde verwachte k/w voor Chinese aandelen ligt op 15, wat ook al aan de hoge kant is.

Nog een bepalende factor voor de evolutie van de groeimarkten is de evolutie van de rente. Een hogere rente in de westerse economieën geeft traditioneel aanleiding tot een makke prestatie van ontluikende markten. Toch zijn de vooruitzichten hier relatief goed. De rente op lange termijn blijft laag en de Amerikaanse FED laste een rentepauze in.

Een volgend gevaar, een eventuele gevoelige afkoeling van de Amerikaanse economie, de grootste wereldeconomie, zit voorlopig niet in de kaarten, maar het blijft opletten geblazen. Aziatische tijgers zijn exportgericht. Gelukkig hebben ze de voorbije jaren hun afzetmarkten voldoende gediversifieerd. De economische evolutie in Europa is minstens even belangrijk voor hen.

Tot slot moeten we per land ook even bekijken wat de staatshuishouding is. Landen met veel externe schulden zijn mogelijk onderhevig aan een muntcrisis die tegelijk voor een zware economische crisis kan zorgen (Turkije, Argentinië). De Aziatische tijgers houden echter sparen hoog in het vaandel. In de meeste van die landen krijg je te maken met grote reserves aan harde 'buitenlandse' valuta (dollar, euro) en is de kans op een muntcrisis eerder klein.

Mijd alvast illiquide markten of markten met een politiek instabiel regime. Politiek wordt doorgaans gedreven door sentiment.

Verschil per regio

Azië
Azië is de favoriete regio van Global Investor en combineert een snelle economische groei met een gezonde overheidshuishouding. Export drijft de groei van deze landen. In toenemende mate kunnen ze echter terugvallen op de groei van de binnenlandse consumptie. Een ideale combinatie dus.

Latijns-Amerika
Naast de afhankelijkheid van deze regio voor de evolutie van grote buur Amerika drijft ook de evolutie van de grondstofprijzen deze markten. Chili is een belangrijke koperproducent en Brazilië heeft belangrijke voorraden ijzererts en andere grondstoffen. Aanzienlijke buitenlandse schulden zijn ook een kenmerk van de Latijns-Amerikaanse economie. Een muntcrisis is in het verleden al meermaals voorgevallen. Volgens Global Investor is een dergelijke crisis evenwel niet voor morgen is.

Oost-Europa
Oost-Europa is de productiefabriek voor achterbuur West-Europa. De economische groei is er hoger dan in de westerse economieën. Hier speelt vooral het politiek risico (Rusland, Hongarije, Polen).

Afrika
Net zoals Latijns-Amerika is ook Afrika vooral gedreven door de evolutie van grondstoffen. De belangrijkste marktkapitalisatie van de regio, Zuid-Afrika, huist veel mijnbouwbedrijven.

Nu we de risico's en de kenmerken per regio kennen kunnen we aan de slag.

Gesponsorde inhoud

Partner content