Advertentie

De kosten van afgeleide producten onder controle houden

Alle afgeleide producten hebben zo hun eigen kostenstructuur. Specifiek voor turbo's en cfd's zijn de financieringskosten. Maar ook de andere kosten mag u niet vergeten.

Financieringskosten

  • Het aangerekende rentetarief wordt meestal bepaald op basis van de eonia (European OverNight Index Average) of de euribor (de Europese interbancaire rente). Daarbij komt nog een commissie voor de broker. Bij een euribor van bijvoorbeeld 3 procent, verhoogd met een makelaarscommissie van 2 procent komen de financieringskosten op 5 procent. Dat is in grote lijnen het tarief waarmee u rekening moet houden.
  • Per nacht dat u een positie aanhoudt, betaalt u als belegger 1/365 van het toepasselijke tarief op uw volledige positie. Houdt u bijvoorbeeld een positie van 6.000 euro aan, dan betaalt u 5 procent/365 x 6.000 euro = 0,82 euro per dag. Dat bedrag wordt elke dag automatisch van uw margin afgehouden.
  • U ontvangt u ook intrest wanneer u een shortpositie aanhoudt. Verkoopt u bijvoorbeeld de 200 aandelen van Fortis voor 30 euro, in de hoop ze later goedkoper te kunnen inkopen, dan hebt u 6.000 euro cash op uw rekening staan. Per nacht dat u die shortpositie aanhoudt, ontvangt u dan de vastgestelde rente verminderd met de makelaarscommissie. Of in ons voorbeeld: de euribor- of eonia-rente van 3 procent verminderd met de makelaarscommissie van 2 procent. Concreet ontvangt u per nacht 1 procent rente op het volledige cashsaldo van 6.000 euro, of 1 procent/365 x 6.000 euro = 0,16 euro.

Het grote verschil tussen de ontvangen en de betaalde rente kan stevig aan uw rendement knagen als u uw posities te lang aanhoudt. Cfd's en turbo's zijn dan ook geen geschikte producten om weken, maanden of jaren aan te houden.

Transactiekosten

Voor elk order in afgeleide producten betaalt u transactiekosten aan de makelaar of aan de broker. Voor futures of opties geldt een vaste commissie per contract, meestal 2,5 à 3 euro per contract. Omdat het om erg grote contracten gaat, komt dat overeen met een zeer beperkte procentuele kostprijs.

Voor orders in cfd's betaalt u een vaste prijs die iets hoger ligt (+/- 4,5 euro per transactie) plus een kleine variabele commissie (+/- 0,10 procent). Dat is gewoonlijk iets duurder, maar het voordeel is dan weer dat u hier ook met kleinere orders kan werken.

Bij de verhandeling van turbo's, speeders en warrants gelden de gewone tarieven voor aandelenorders. Die liggen gewoonlijk nog een stukje hoger en beginnen vanaf 12 à 15 euro per order. Voor orders in aandelen, turbo's en warrants moet u bovendien ook rekening houden met 0,17 euro beurstaks bij aan- en verkoop.

Platform- en administratiekosten

Wie via gespecialiseerde handelsplatforms wil traden in opties, futures en cfd's moet rekening houden met enkele bijkomende kosten, zoals die voor het gebruik van het handelsplatform en de administratiekosten voor het beheer van de rekening. De kosten voor het gebruik van het handelsplatform variëren naargelang het type instrument waarin u handelt, de mogelijkheden van het platform, enzovoort... De tarieven beginnen vanaf ongeveer 30 euro per maand. Die kosten kunnen wegvallen voor beleggers die veel transacties doen.

Als administratiekosten voor een futures- of cfd-rekening moet u ongeveer 40 euro per kwartaal rekenen. Handelt u in futures, dan moet u per transactie ook een zogenaamde exchange fee betalen. Die wordt aangerekend door de beurs en de broker rekent die door naar de klant. U moet rekenen op minimaal 0,35 euro per transactie.

Frida Deceunynck

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud