Advertentie

Gouden raad voor traders

1. Begin klein

Als beginnende trader moet u nog veel leren over de werking van de markt en zult u zeker fouten maken. Begin dus met kleine bedragen zodat uw beginnersverliezen te overzien zijn. Hoe langer u handelt, hoe groter uw posities mogen worden. Maar wordt nooit overmoedig.

2. Bij twijfel: wegwezen

U plaatst een order met een bepaalde reden. Pakt de transactie verkeerd uit, dan zat u ernaast. Geef het toe en sluit uw positie af. De markt heeft altijd gelijk.

3. Negeer nieuws, luister naar alles

Nieuwsberichten worden onmiddellijk verwerkt in de koersen. Het gaat erom dat u begrijpt wat er op de markt gebeurt, dat u het sentiment aanvoelt. Elk nieuwsbericht kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden door de markt.

4. Koop niet bij als u verliest

Als een transactie verkeerd blijkt, reageer dan niet met bij te kopen. Misschien moet u uw positie meteen omdraaien.

5. Overdrijf nooit

Als u enkele succesvolle transacties hebt afgesloten, zult u wellicht uw inzetten willen vergroten. Maar blijf altijd redelijk. De volgende transactie kan altijd mislopen.

6. Schat uw risico's in voor elke transactie

Voor u een order plaats, moet u altijd het korte- en langetermijnrisico van de transactie inschatten.

7. Werk altijd met stop-losskoersen

Voor u een positie inneemt, moet u altijd bepalen wanneer u uitstapt. Zowel wanneer de koers de goede als de slechte richting uitgaat. Werk met stop-losskoersen zodat uw verliezen niet te hoog kunnen oplopen. En neem tijdig winst om te voorkomen dat geboekte winsten door een kering van de markt weer verdwijnen. Een veelgemaakte fout is verkooplimieten negeren omdat u denkt dat de markt zich vergist.

8. Sluit uw posities voor de nacht

Als de markten 's nachts gesloten zijn, kan er aan de andere kant van de wereldbol nog vanalles gebeuren. Door uw posities te sluiten voor de markt dichtgaat, elimineert u het risico dat u daar het slachtoffer van wordt.

9. Handel nooit bij technische problemen

Ervaart u technische problemen, sluit uw posities dan en wacht af. Niets is zo erg als blind handelen.

10. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen

Handel nooit met geld dat u nodig hebt om van te leven. Speculeren gaat altijd gepaard met risico's. Bang geld wint nooit.

Frida Deceunynck

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud