Advertentie

Wat zijn cfd's of contracts for difference?

Relatief onbekend in ons land zijn cfd's, of voluit contracts for difference's. Nochtans zijn die beleggingsinstrumenten absoluut niet nieuw. Cfd's ontstonden een tiental jaar geleden in Groot-Brittannië om de stamp duty van een halve procent te vermijden die in het Verenigd Koninkrijk op alle beursgenoteerde producten geheven wordt, vergelijkbaar dus met onze beurstaks.

Cfd's zijn namelijk geen beursgenoteerde producten maar worden, zoals dat heet, 'over the counter' verhandeld. Of anders gezegd: ze worden verkocht via tussenkomst van een beursvennootschap of effectenmakelaar, maar zien nooit de beursvloer. In ons land werden de cfd's geïntroduceerd op de markt van de daytraders door de gespecialiseerde internetbroker WH Selfinvest. Dat is een erkende beursvennootschap van Luxemburgse oorsprong die gespecialiseerde handelsplatformen aanbiedt voor daytraders die actief willen beleggen in futures, opties, vreemde valuta en cfd's.

Voorbeeld

Een voorbeeld maakt meteen duidelijk wat u met cfd's kan bereiken. Stel dat u verwacht dat de koers van het aandeel Fortis zal stijgen van 30 naar 33 euro. Via de aankoop van een cfd op Fortis kan u daar dan met een hefboom op inspelen. U opent bijvoorbeeld een cfd met als onderliggend actief 200 aandelen Fortis aan 30 euro. U moet daarvoor echter niet het volledige bedrag van (200 x 30 euro =) 6.000 euro op tafel leggen, maar slechts een fractie daarvan op uw rekening aanhouden. In dit geval zou u bijvoorbeeld 20 procent van dat bedrag moeten op rekening hebben, of 1.200 euro. In werkelijkheid gaat de makelaar in uw plaats uw positie innemen en de aankoop financieren.

Wanneer twee weken later de koers van Fortis inderdaad gestegen is tot 33 euro, sluit u de cfd positie opnieuw en steekt u de winst op zak. Het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs is uw winst. Of met de cijfers van het voorbeeld: de verkoopprijs van het pakket, namelijk 200 x 33 euro = 6.600 euro verminderd met de aankoopprijs, nl. 200 x 30 euro = 6.000 euro, bedraagt 600 euro. Dit bedrag wordt door de beursvennootschap toegevoegd aan uw gestorte margin van 1.200 euro. Daarmee komt de teller op 1.800 euro te staan.

Op geen enkel moment bent u echter eigenaar geweest van de 200 Fortis-aandelen. Met een cfd heeft u enkel recht op het verschil tussen de aan- en de verkoopprijs, maar niet op de aandelen zelf. Vandaar uiteraard ook de naam 'contract for difference'.

Uiteraard kan ook hier weer de hefboom in twee richtingen spelen. Zakt de koers van Fortis beneden de 30 euro en verkoopt u de cfd niet tijdig, dan kan uw volledige margin, en zelfs meer, opgaan aan het geboekte verlies. Het is dan ook van belang om uw posities goed op te volgen en met stoplossorders te werken om uw risico's in toom te houden.

Rente betalen op het geleende geld

Omdat de cfd positie gefinancierd wordt met geleend geld, zal u intrest moeten betalen aan de broker. De financieringskosten worden aangerekend voor elke dag dat u uw cfd "overnight" aanhoudt en u betaalt ze op de volledige positie. De rente is de interbancaire dagrente + 3 procent. U moet rekenen op een totale rente van ongeveer 5 procent op jaarbasis. Per dag dat u uw positie aanhoudt, wordt automatisch 1/365ste van de aangerekende rente afgehouden van uw margin. Of met ons voorbeeld. Houdt u uw positie van 6.000 euro gedurende zeven dagen aan, dan betaalt u per dag bijvoorbeeld 5 procent/365 x 6.000 euro = 0,82 euro, of in het totaal 7 x 0,82 euro = 5,74 euro.

Houdt u een shortpositie aan, dan ontvangt u per dag een rente van ongeveer 1 procent. Het grote verschil tussen de ontvangen en de betaalde rente kan stevig aan uw rendement knagen als u uw posities te lang aanhoudt. Cfd's zijn dan ook geen geschikte producten om maanden of jaren aan te houden.

Frida Deceunynck

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud