Er gaat weer meer geld naar jonge bedrijven

De cijfers bewijzen dat institutionele beleggers opnieuw appetijt hebben voor investeringen in de vorm van zaaigeld en groeikapitaal.

Voor buy-outfondsen werd in 2006 70,9 miljard euro bijeengebracht in Europa, bijna een kwart meer dan in 2005. Dat brengt het totaal ingezamelde bedrag door private-equityfirma's in Europa op nagenoeg 90 miljard euro, blijkt uit cijfers van de European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA). Daarmee is het vorige record van 2005 meteen van de tabellen geveegd.

De bulk van dat kapitaal (26%) is afkomstig van pensioenfondsen. Dakfondsen komen op de tweede plaats (21%), gevolgd door de banken (19%). Zowat 7 procent van het opgehaalde geld komt van vermogende particulieren.

De Europese private-equitygroepen hebben het afgelopen jaar voor 50,3 miljard euro geïnvesteerd, 11,3 miljard in de vorm van durfkapitaal en 39 miljard in buy-outs. Dat is nagenoeg een verdubbeling in vijf jaar. In totaal ging het om 8.500 investeringsdossiers.

De gemiddelde omvang van een buy-outtransactie is 17 miljoen euro. Het bewijst, zegt de EVCA, dat de meeste Europese private-equityspelers zich vooral richten op de kleine en middelgrote ondernemingen.

De desinvesteringen van de private-equitygroepen waren vorig jaar goed voor 21,8 miljard euro. Dat is bijna een kwart minder dan de 29,8 miljard euro in 2005.

Return

De private-equityfondsen in Europa hebben vorig jaar een gemiddelde return behaald van 21,3 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van het studiebureau Thomson Financial.

De gemiddelde jaarlijkse return over de voorbije tien jaar komt uit op 10,3 procent. Maar de return verschilt beduidend naargelang de activiteit. Fondsen die zich specialiseren in buy-outs realiseerden een gemiddelde return van 13,6 procent. Dat maakt van hen een interessante activaklasse voor institutionele beleggers. Fondsen die durfkapitaal verstrekken moeten het stellen met een return van 5,5 procent.

Tussen de fondsen bestaan er grote verschillen. Het beste kwart van de buy-outfondsen bijvoorbeeld behaalde een gemiddelde return van 37,6 procent, het slechtste kwart keek aan tegen een negatief rendement van 10,2 procent. De zwak presterende fondsen hebben het moeilijk om vers geld aan te trekken. SMi

www.evca.com

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud