Monsterbelegger Blackstone naar de beurs

De Amerikaanse private- equityreus Blackstone trekt naar de beurs. Blackstone wil 4 miljard dollar ophalen en haalt daarmee de historische top tien van grootste Amerikaanse beursintroducties. De operatie waardeert de investeringsgroep op ongeveer 40 miljard dollar. Dat is evenveel als pakweg Lehman Brothers, een van de belangrijkste zakenbanken.

(tijd) Blackstone deelde donderdagavond mee dat het een dossier heeft ingediend voor een notering op de New York Stock Exchange. Daarmee is het de eerste grote private-equityspeler die naar de beurs trekt. Concurrenten als KKR en Apollo hebben wel al een fonds op de beurs staan, maar Blackstone wil de managementvennootschap zelf laten noteren. Die vennootschap overkoepelt alle fondsen van Blackstone en incasseert de commissies die de groep voor haar partners verdient. De commissies bedroegen vorig jaar maar liefst 2,3 miljard dollar, leert het noteringsdossier. Per werknemer is dat bijna 3 miljoen dollar. Dat is negen keer meer dan bij Goldman Sachs, het meest winstgevende huis van Wall Street. Voorts realiseerde de groep sinds 1987 een indrukwekkend jaarrendement van 30,8 procent (vóór commissies) op haar private-equityportefeuille.

Discreet

Dergelijke gedetailleerde informatie over de winstmachine van Blackstone maakt sectorgenoten zenuwachtig. De private-equitywereld kende de voorbije jaren een explosieve groei, maar bleef altijd discreet over de winsten. Het dossier van Blackstone bevestigt nu wat iedereen al vermoedde: dat private equity uiterst rendabel is.

Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de sector. Institutionele investeerders zoals pensioenfondsen, die de afgelopen jaren gretig in private-equityfondsen belegden, krijgen nu meer inzicht in de hoge commissies die de private-equitygroepen hun aanrekenen. Investeerders betalen Blackstone een beheersvergoeding van 1,5 procent van de beheerde activa en daarnaast nog eens 20 procent van de gerealiseerde beleggingswinsten.

Wanneer ze nu zien hoeveel daarvan naar de partners van Blackstone vloeit, kan het zijn dat ze lagere commissies zullen eisen of een groter deel van de verschillende commissies die de partners aanrekenen aan de bedrijven in portefeuille. Voor een genoteerde private-equitygroep ontstaat er overigens een belangenconflict tussen de investeerders in de fondsen en de aandeelhouders van de genoteerde managementvennootschap. Die laatsten willen net zo hoog mogelijke commissie-inkomsten, omdat zij delen in die winst.

Ook sommige politici in Washington nemen de superwinsten van de sector in het vizier. Daarbij draait het rond de 'carried interest', de meerwaarden die gerealiseerd worden wanneer private equity-spelers bedrijven uit hun portefeuille opnieuw verkopen. De sector reserveert doorgaans 20 procent van die meerwaarden voor zichzelf. Daarmee maken ze het grootste deel van de sectorwinst uit. Opvallend is dat voor de carried interest een belastingtarief van slechts 15 procent geldt, het tarief voor kapitaalwinsten.

Maar een deel van de politieke wereld beschouwt die carried interest als commissies, waardoor ze tegen 35 procent belast zouden moeten worden. De onthullingen van Blackstone geven de politici extra munitie om de belastingverhoging door te drukken.

De partners van Blackstone, die dankzij de beursgang fortuinen zullen verdienen door een deel van hun aandelen te verkopen, moeten ook rekening houden met een negatieve reactie van de publieke opinie.

Het lijkt daarom geen toeval dat Blackstone net beslist heeft een stichting voor goede doelen op te richten met een startkapitaal van 150 miljoen dollar aan Blackstone-aandelen.

Sommige waarnemers hebben vragen bij de timing van Blackstones beursgang. Ze zien er een bewijs in dat de markt voor private equity haar top heeft bereikt en dat de partners van Blackstone maximaal proberen te cashen. De beursintroductie vorige maand van Fortress, een kleinere Amerikaanse groep die actief is in private equity en hedge funds, bleek alvast een overdonderend succes. De koers steeg de eerste dag met 68 procent.

Kris VAN HAMME

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud