ABN AMRO krijgt zware klappen op Amsterdams beurs

ABN AMRO heeft vrijdagochtend tot 11 procent van zijn waarde verloren op de Amsterdamse beurs. Aanhoudende zorgen over de crisis op de kredietmarkten zetten de hele financiele sector onder druk. ABN AMRO wordt echter harder getroffen omdat er volgens marktpartijen ook wat onzekerheden zijn ontstaan rond de overname van de bank.

(tijd) Zo gaat er volgens een vermogensbeheerder een gerucht dat Barclays door de boeken van ABN AMRO is gegaan en daarbij 'wat lijken' heeft aangetroffen. 'In deze markt vallen dat soort geruchten in een vruchtbare bodem', zo stelt hij. Barclays zou zelfs overwegen zijn bod op ABN in te trekken.

Een woordvoerder van de Britse bank laat in een reactie tegenover Betten weten niet te willen reageren op de marktspeculaties. 'We geven nooit commentaar op geruchten', zo stelt hij desgevraagd.

Naast de geruchten over Barclays zijn er op de beurs ook vragen opgedoken over het rivaliserende bod van het bankenconsortium bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander.

Volgens de vermogensbeheerder gaat het verhaal dat Fortis een vrij uitgebreide ontsnappingsclausule heeft opgenomen in de voorwaarden voor het bod. 'Maar dat was al bekend.' Ook zijn er twijfels gerezen rond de financiering van Fortis van diens deel van de overname. De bank betaalt EUR 24 miljard voor de ABN-onderdelen die zij bij het slagen van het bod krijgt toebedeeld.

Het Financieele Dagblad meldde vandaag dat de kredietcrisis, die zich vanuit de Verenigde Staten als een olievlek heeft uitgebreid, de financieringswijze voor Fortis lastiger maakt. Er zou volgens de krant vertraging kunnen ontstaan bij het doorverkopen van zo'n 2 miljard euro aan uitstaande kredieten als obligaties aan beleggers.

Een woordvoerder van Fortis laat aan Betten weten dat de financiering van het bod echter 'geen gevaar' loopt. 'Er is een backstop faciliteit die gegarandeerd wordt door vijf banken', zo meldt zij.

Woordvoerder Jochem van de Laarschot van ABN AMRO stelt desgevraagd dat er 'geen nieuwe ontwikkelingen' te melden zijn in het biedingsproces. Volgens hem heeft de bank 'geen signifante exposure' op de Amerikaanse subprime markt.

ABN AMRO verkocht zijn Amerikaanse hypotheekdochter, ABN AMRO Mortgages Group, in januari van dit jaar aan Citigroup. Volgens Van de Laarschot is er daarom 'geen enkele reden' om te veronderstellen dat ABN geraakt wordt door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Op Euronext Amsterdam noteert ABN AMRO omstreeks 14.30 uur 8,4 procent lager op 32,13 euro. Eerder zakte het aandeel weg tot een laagste dagniveau van 31,20 euro. Fortis (-1,1%) houdt het koersverlies beperkt, dat terwijl het aandeel vandaag ook ex-interimdividend noteert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud