ABN AMRO mag LaSalle verkopen

ABN AMRO mag LaSalle verkopen zonder fiat van zijn aandeelhouders. Dat heeft de Hoge Raad in Nederland beslist. Slecht nieuws dus voor het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander. Die wilden namelijk heel ABN AMRO inlijven, inclusief de Amerikaanse activiteiten van de Nederlandse financiele groep.

(tijd) Fortis wil samen met het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Santander de Nederlandse grootbank ABN AMRO overnemen. De drie zijn bereid 71 miljard euro op tafel te leggen om de buit binnen te halen. Daarmee bieden ze hoger dan de Britse bank Barclays, die een overnamebod van 67 miljard euro deed op ABN AMRO. Een van de voorwaarden van het bod van Barclays was dat ABN AMRO LaSalle zou verkopen. Bank of America bood op zijn beurt 21 miljard dollar voor LaSalle.

De Hoge Raad heeft nu de eerdere uitspraak van de Amsterdamse handelsrechter, dat de ABN-aandeelhouders moeten geraadpleegd worden, vernietigd en beslist om het dossier niet naar de handelsrechtbank terug te sturen. De zaak was oorspronkelijk aangespannen door de Nederlandse aandeelhoudersvereniging VEB. Na een eerste nadelige uitspraak stapte het consortium in beroep naar de Hoge Raad.

Donderdag was in kringen van het consortium te horen dat het Fortis-trio zijn bod op ABN AMRO, exclusief LaSalle, zou herzien indien de uitspraak van de Hoge Raad in hun nadeel zou uitvallen. 'We analyseren de situatie', luidt de eerste reactie bij Fortis. 'We gaan de uitspraak met onze partners in het consortium bestuderen.'

In een eerste reactie liet Rijkman Groenink, de gedelegeerd bestuurder van ABN AMRO, weten tevreden te zijn met de uitspraak van de Hoge Raad. 'We zijn blij dat de Hoge Raad ons in beroep gelijk heeft gegeven. We blijven erop toezien dat we in het beste belang van onze werknemers, klanten en aandeelhouders," klinkt het. "Het is voor alle betrokken partijen belangrijk dat het verkoopproces vlot, en op een transparante manier verloopt,' zegt Groenink nog.

Bank of America, dat LaSalle van ABN AMRO wil overnemen, spreekt van een 'volledige overwinning' en wil de overname van LaSalle nu 'zo snel mogelijk' afronden.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zet een andere zaak over wanbeleid bij ABN AMRO door, liet directeur Peter Paul de Vries weten. De Vries wil nog steeds drie onafhankelijke bestuurders bij de bank zien en hoopt hierover snel duidelijkheid te krijgen. Volgens de VEB-voorzitter is de biedstrijd rond ABN AMRO nog altijd niet ten einde. De Vries acht het waarschijnlijk dat Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander zullen doorgaan met het bod op de Nederlandse grootbank. "Anders zou Fortis niet begonnen zijn met de financiering ervan. Het is wel mogelijk dat het bankentrio zijn bod op ABN AMRO zal verlagen, omdat LaSalle niet langer deel uitmaakt van de groep."

Jan De Schamphelaere

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud