ABN AMRO neemt voorzorgen voor gerechtelijk onderzoek

Bij de bekendmaking van de gedetailleerde kwartaalresultaten liet ABN AMRO gisteren weten dat het een voorziening neemt van 365 miljoen euro in verband met het onderzoek dat het Amerikaanse gerecht voert naar de Nederlandse bankgroep. Dat strafrechtelijke onderzoek viseert illegale transacties via ABN AMRO's kantoren in New York en Dubai.

(tijd) Via ABN AMRO's kantoor in New York zou tussen 1997 en 2004 geld uit Oost-Europa zijn doorgesluisd naar schijnbedrijven in de Verenigde Staten. In het kantoor in Dubai werden dan weer dollartransacties gedaan voor klanten in Iran en Libië.

Dat zijn twee staten die door de Amerikaanse overheid op de lijst van verdachte landen werden geplaatst. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zou er voor zo'n 59 miljard euro aan illegale transacties zijn uitgevoerd.

ABN AMRO gaf eind 2005 al toe dat het de Amerikaanse witwasregels had overtreden en betaalde daar toen een boete van 67 miljoen euro voor. In een aparte mededeling bij de kwartaalcijfers zegt ABN AMRO dat het 'actieve gesprekken voert om deze zaak te kunnen oplossen'. De provisie van 365 miljoen euro is volgens ABN AMRO 'voldoende om de financiële gevolgen van zo'n oplossing te kunnen dragen'.

Barclays

Ook het Britse Barclays, dat maandag nog een fusieakkoord sloot met ABN, wordt door de Amerikaanse overheidsinstanties onder de loep genomen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC zou volgens het persagentschap Bloomberg al drie jaar een onderzoek voeren naar aandelenhandel met voorkennis.

Sinds 2002 zouden handelaars van Barclays koersgevoelige informatie van zogenaamde 'faillissementscomités' hebben aangewend om posities in te nemen op de markt. Dergelijke comités staan onder meer in voor de schuldherschikking van in nood verkerende bedrijven.

Barclays zou binnenkort een minnelijke schikking bereiken met de SEC over deze zaak, meldt Bloomberg nog. De bank wilde niet reageren op het bericht.

PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud