Advertentie

ABN AMRO tussen hoop en vrees

De soap rond de overname van ABN AMRO gaat deze week een nieuwe fase in. Donderdag doet een Nederlandse handelsrechter uitspraak of de geplande verkoop van de Amerikaanse ABN AMRO-dochter La Salle aan de Bank of America mag doorgaan of niet. Als de rechter de verkoop bevriest of helemaal annuleert, dreigt de grootste bank van Nederland als 'winkeldochter' in een machtsvacuüm terecht te komen. Het zou het bankentrio van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander een gouden kans op een koopje bieden.

(tijd) 'En nou wil ik mijn gras maaien. Het is zaterdagmiddag', zei de gedelegeerd bestuurder van ABN AMRO, Rijkman Groenink, eergisteren geërgerd nadat hij voor de handelsrechter in Amsterdam de geplande verkoop van La Salle had verdedigd. De Nederlandse belangenvereniging van particuliere aandeelhouders, VEB, had een klacht ingediend over de verkoop van La Salle. Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries handelde ABN AMRO voor zijn beurt door La Salle aan Bank of America te verkopen zonder daarvoor vooraf toestemming aan de aandeelhouders te vragen. De VEB eist dat de verkoop bevroren wordt tot de aandeelhouders er zich in een aparte aandeelhoudersvergadering over uitspreken.

ABN AMRO wordt ervan verdacht La Salle aan de Bank of America te hebben verkocht om zo een gifpil te creëren tege een mogelijke vijandige overname door een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander. ABN AMRO bereikte met het Britse Barclays een akkoord over een overname voor 67 miljard euro. Het bankentrio heeft 72 miljard euro voor de grootste Nederlandse bank over, maar wil dan ook La Salle hebben. Vooral Royal Bank of Scotland aast op de Amerikaanse ABN AMRO-dochter.

Groenink waarschuwde de handelsrechter in Amsterdam er zaterdag voor dat een bevriezing van de verkoop van La Salle dramatische gevolgen voor ABN AMRO kan hebben. 'Als u dit toewijst, ontstaat er een chaotische situatie die funest is voor de bank en de aandeelhouders.' Volgens de gedelegeerd bestuurder 'wordt ABN AMRO op deze manier speelbal van hefboomfondsen'. Hij vreest dat aandeelhouders niet gebaat zijn bij uitstel of afstel van de verkoop van La Salle. Dat zou Barclays kunnen afschrikken waardoor ABN AMRO verweesd achterblijft en een makkelijke en goedkope prooi voor het bankentrio wordt.

Verder waarschuwde Groenink voor grote Amerikaanse schadeclaims als de verkoop van La Salle door de handelsrechter wordt opgeschort. Volgens ABN AMRO kunnen de Amerikaanse schadeclaims oplopen tot meer dan 1 miljard euro.

De VEB was niet onder de indruk van die dreiging. 'Als dit miljarden gaat kosten, is dat te wijten aan slecht beleid van ABN AMRO en niet aan ons', zei De Vries.

Ook wees Groenink erop dat La Salle minder dan een derde van het balanstotaal van ABN AMRO uitmaakt en dat er daarom geen aparte toestemming van de aandeelhoudersvergadering nodig is. Tot slot ontkende Groenink dat de verkoop een gifpil voor het bankentrio is.

De rechter doet donderdag uitspraak in de zaak. Mogelijk zoekt de rechter een alternatief waarbij het bankentrio alsnog de mogelijkheid krijgt om op ABN AMRO inclusief La Salle te bieden. De tijd daarvoor is wel beperkt. De termijn tot wanneer andere banken nog een bod op La Salle kunnen uitbrengen, eindigt al op 6 mei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.