Amerikaanse tak ABN AMRO apart verkocht

De Nederlandse bank ABN AMRO stoot haar Amerikaanse consumentenbank LaSalle Bank af vooraleer samen te smelten met het Britse Barclays. Bank of America, de op een na grootste bank ter wereld, wil 21 miljard dollar (15 miljard euro) betalen voor LaSalle Bank. De verkoop van LaSalle Bank is slecht nieuws voor Royal Bank of Scotland (RBS), die ook haar oog had laten vallen op de Amerikaanse dochter van ABN AMRO.

(tijd) Het Britse RBS vormt samen met Belgisch-Nederlandse Fortis en het Spaanse Santander een consortium dat een tegenbod voorbereidt op het Nederlandse ABN AMRO. De drie hebben een duidelijk scenario voor ogen: ze kopen samen ABN AMRO en verdelen vervolgens de brokken onder elkaar. In dat scenario zou RBS het Amerikaanse LaSalle Bank toebedeeld krijgen.

Maar de top van ABN AMRO, die zelf tegen een opsplitsing van de bank is, dwarsboomde gisteren de plannen van het trio. Bij de aankondiging van het akkoord tussen ABN AMRO en het Britse Barclays over een overname van ABN AMRO bleek dat de Nederlandse bank haar Amerikaanse dochterbank apart verkoopt. Bank of America is bereid 21 miljard dollar in cash te betalen om LaSalle Bank binnen te halen.

'LaSalle is een voortreffelijk bedrijf en heeft een indrukwekkende groei en winstgevendheid laten zien. Daarom heeft het directiecomité besloten dat meer aandeelhouderswaarde kan worden bereikt door het vinden van de juiste koper', zei Rijkman Groenink, de topman van ABN AMRO, gisteren. De aandeelhouders van de nieuwe fusiegroep van ABN AMRO en Barclays zullen ongeveer 12 miljard euro uitgekeerd krijgen nadat LaSalle verkocht is. Dat zal in hoofdzaak gebeuren via een inkoop van eigen aandelen.

LaSalle Bank is een volle dochter van ABN AMRO en was het middelpunt van de Amerikaanse activiteiten van de Nederlandse bank. LaSalle Bank legt zich toe op bankieren voor particulieren en kleine ondernemingen. Ze telt ruim 400 kantoren en staat vooral sterk in de streek rond Chicago.

De sterke aanwezigheid in een van de belangrijke financiële centra van de Verenigde Staten maakt van LaSalle het gedroomde doelwit voor Bank of America. Bank of America is na Citigroup de grootste bank ter wereld. De bank heeft een uitgebreid kantorennet in de VS. Maar Chicago is een van de weinige grote steden waar Bank of America niet in de top vijf van de belangrijkste banken staat. Met het kantorennet van LaSalle Bank erbij is die achterstand meteen weggewerkt.

Dat Bank of America zich in de overnameperikelen rond ABN AMRO mengt, is geen verrassing. De bank stond al langer op het lijstje van banken die potentieel geïnteresseerd waren in een deel van de activiteiten van de Nederlandse grootbank. En topman Kenneth Lewis van Bank of America had zich al laten ontvallen geïnteresseerd te zijn als LaSalle Bank te koop zou zijn.

Maar Lewis is er nog niet zeker van om LaSalle Bank binnen te halen. Mogelijke andere geïnteresseerden hebben nog twee weken om ABN AMRO een tegenbod voor te stellen. Of er een tegenbod komt, is verre van zeker. Want Bank of America legt met de 21 miljard dollar in cash een moeilijk te overtreffen bod op tafel. 'We bieden een hoge prijs omdat we weten dat er ook anderen op de loer lagen en misschien nog steeds liggen' zei Lewis gisteren.

Slecht nieuws

Terwijl de aankoop van LaSalle een logische zet is voor Bank of America, was het nieuws gisteren een koude douche voor RBS, Fortis en Santander. De geplande ontmoeting tussen de drie en de top van ABN AMRO ging niet door. De reden was de onverwachte aparte verkoop van LaSalle Bank. 'LaSalle Bank maakt onderdeel uit van de plannen van de banken. In het licht van ABN AMRO's besluit om LaSalle te verkopen aan Bank of America, willen de banken inzicht in de voorwaarden waaronder deze verkoop plaatsvindt', stelt het trio in een communiqué. Het Britse hefboomfonds TCI, dat ruim 2 procent in ABN AMRO bezit, bekritiseerde gisteren de verkoop van LaSalle Bank omdat dat een bod van het consortium hindert. JL

07:00 - 24/04/2007

Copyright © De TIJD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud