Bal ligt nu in het kamp van Rijkman Groenink

Het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander heeft gisteren de top van ABN AMRO per brief gemeld dat het de intentie heeft een bod uit te brengen. Daardoor ligt de bal nu in het kamp van Rijkman Groenink en zijn directieteam. De brief is een soort ultimatum.

(tijd) Krachtens de Nederlandse overnamewetgeving gaat er nu een periode van zeven dagen in tijdens dewelke bieder en doelvennootschap kunnen proberen tot een overeenstemming te komen. Gedurende die periode mag de bieder geen details bekendmaken over zijn biedprijs.

Tegen vrijdag moet het management van ABN AMRO kleur bekennen. Ofwel gaat het akkoord met het bod, en dan krijgt dat een 'vriendelijk' karakter. Ofwel wijst de leiding van de bank het voorstel van de hand. In dat geval kan het consortium toch doorgaan met het bod, dat dan wel als 'vijandig' wordt gekwalificeerd.

Binnen 30 dagen moet het consortium vervolgens een definitieve publieke mededeling doen over het bod, en zes weken later moet een officieel biedingsbericht volgen, goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten. Dat biedingsbericht geeft het echte startschot voor het overnamebod.

Het consortium heeft er alle belang bij dat het bod als 'vriendelijk' wordt beschouwd, om toegang te krijgen tot de boeken van ABN AMRO. Als het bod vijandig is, wordt dat een heel stuk moeilijker. Maar niet onmogelijk. Er is een precedent. Bij de overnamestrijd om het informaticabedrijf Pinkroccade eind 2004 gaf de raad van bestuur, onder druk van de aandeelhouders, de vijandige overnemer uiteindelijk inzicht in de boeken. De aandeelhouders dreigden er mee de bestuurders voor de rechtbank te dagen wegens wanbeleid.

Een dergelijke procedure is bij ABN AMRO niet meer nodig. De Nederlandse bank gaf gisterenavond laat het bankentrio alsnog inzicht in de boeken.

SMi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud