Bankentrio heeft 72 miljard euro veil voor ABN AMRO

Het Belgisch-Nederlandse Fortis is samen met het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Santander bereid 72 miljard euro te betalen om het Nederlandse ABN AMRO binnen te halen. Hun 'indicatieve' tegenbod volgt twee dagen na een bod van het Britse Barclays op ABN AMRO. De operatie kan de op twee na grootste overname uit de geschiedenis worden.

(tijd) -- Waaruit bestaat het tegenbod van Fortis en co?

Fortis, RBS en Santander stuurden ABN AMRO gisteren meer details over een mogelijk bod op de grootste bank in Nederland. De drie zijn onder bepaalde voorwaarden bereid 39 euro te betalen per aandeel ABN AMRO. Dat waardeert de Nederlandse bank op 72 miljard euro. De drie willen het bedrag voor 70 procent betalen in cash, de overige 30 procent wordt uitbetaald in aandelen van RBS. Royal Bank of Scotland neemt ook de leiding bij een mogelijk formeel tegenbod en de daaropvolgende opsplitsing van ABN AMRO tussen de drie banken. Als de overname door de drie zou doorgaan, wordt de operatie de grootste overname ooit, na de overname van Time Warner door America Online en de fusie tussen Vodafone en Mannesmann.

-- Welke hinderpalen zijn er nog voor een formeel bod?

Een formeel bod is pas mogelijk nadat de drie banken de kans gekregen hebben de boeken van ABN AMRO te onderzoeken. In tegenstelling tot Barclays kregen de drie tot nog toe geen toegang tot die vertrouwelijke informatie. Daarom beperkte het trio er zich gisteren toe louter een 'prijsindicatie' en meer details over de modaliteiten van een mogelijk bod te geven.

Een tweede hinderpaal voor een bod is de aparte verkoop van LaSalle Bank, de Amerikaanse tak van ABN AMRO, aan Bank of America. De drie eisen dat LaSalle Bank deel blijft uitmaken van ABN AMRO en dus door het consortium overgenomen kan worden. RBS is er tuk op om LaSalle in te lijven. Zonder LaSalle is ABN AMRO veel minder aantrekkelijk voor de Britten.

Een derde voorwaarde die het consortium stelt, is de samenwerking van de ABN AMRO-top om een bod voor te bereiden. De drie zouden gisterenavond alvast hun plannen toelichten aan de top van ABN AMRO.

-- Wat is het verschil met het bod van Barclays?

De Britse bank Barclays, de derde bank van Groot-Brittannië, bracht maandag al een formeel bod uit op ABN AMRO ter waarde van 67 miljard euro. Het bod van Barclays bestaat uit een aandelenruil: de aandeelhouders van ABN AMRO krijgen 3,225 aandelen van Barclays voor ieder aandeel ABN AMRO. Dat kwam maandag neer op 36,25 euro per aandeel ABN AMRO. Het trio maakt zich sterk dat zijn bod 13 procent hoger ligt dan dat van Barclays op basis van de beurskoersen van maandagavond. Bovendien betalen de drie het grootste deel van het bod in cash in plaats van in aandelen.

-- Is dit het begin van een biedoorlog?

Alle geïnteresseerden kunnen op ABN AMRO bieden. Het fusieprotocol tussen ABN AMRO en Barclays laat de Nederlandse bank toe alternatieve biedingen te bestuderen en aan haar aandeelhouders aan te bevelen. Alternatieve biedingen op ABN AMRO kunnen in principe uitgebracht worden tot het bod van Barclays afgewikkeld wordt, wellicht in de zomer. Als Fortis, RBS en Santander een formeel bod uitbrengen, krijgt Barclays de kans ook zijn bod te verhogen. De vraag is wel of Barclays nog veel meer kan en wil betalen om ABN AMRO in te lijven.

-- Wat zijn de plannen van de drie met ABN AMRO?

Fortis, RBS en Santander gaven gisteren geen toelichting over hun precieze plannen met ABN AMRO. In een gezamenlijke mededeling hebben ze het wel over een 'ordentelijke reorganisatie' van de Nederlandse bank. Verwacht wordt dat de drie ABN AMRO gaan opsplitsen en onder elkaar verdelen. Alle drie hebben ze hun oog laten vallen op bepaalde activiteiten van de bank.

Fortis zou de Nederlandse activiteiten en het vermogensbeheer van ABN AMRO overnemen. Santander zou geïnteresseerd zijn in de afdelingen van ABN AMRO in Brazilië en Italië. RBS zou behalve de Amerikaanse LaSalle Bank en de Aziatische activiteiten van ABN AMRO ook de corporate-bankingactiviteiten, het bankieren voor grote bedrijven, inlijven.

-- Waarom nu een bod?

De timing van het indicatieve tegenbod heeft alles te maken met de aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO die vandaag plaatsvindt. Officieel staan de overnamebiedingen van Barclays of van het bankenconsortium niet op de agenda van de bijeenkomst in Den Haag. Maar het valt te verwachten dat de overnamestrijd de officiële agenda gaat overschaduwen.

Door de publicatie van het hogere indicatieve tegenbod geven Fortis, RBS en Santander de aandeelhouders van ABN AMRO munitie om de top van de bank onder druk te zetten niet in te gaan op het bod van Barclays. De meest actieve aandeelhouder van ABN AMRO, het Britse hefboomfonds TCI, liet gisteren alvast weten tevreden te zijn met het 'overtuigende' bod dat het bankentrio bekendmaakte.

JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud