Barclays-top verdedigt eigen bod op ABN AMRO

De Barclays-top verdedigde gisteren op de aandeelhoudersvergadering van de Britse bank zijn bod op ABN AMRO. Het voorstel van Barclays staat volgens gedelegeerd bestuurder John Varley 'in schril contrast' met het tegenbod van het bankentrio Fortis-Santander-Royal Bank of Scotland.

(tijd) 'Aan de ene kant ligt er een besluit van de raden van bestuur van Barclays en ABN AMRO om door een overname een van de beste banken ter wereld te bouwen. Aan de andere kant ligt de afbraak van een van de grootste banken in Europa in wie weet hoeveel delen op tafel', zei Varley aan de aandeelhouders.

De Britse bank bracht een bod van 36,25 euro per aandeel uit op ABN Amro. Het Fortis-consortium is bereid 39 euro per aandeel neer te leggen. Dat is wel een zogenaamd indicatief bod. Of de drie een definitief voorstel doen, hangt af van een aantal voorwaarden.

In een mededeling aan het personeel van de bank schrijft Varley dat hij niet verbaasd is door de loop der dingen. 'Voor ons veranderd er niets. Ik blijf er volledig kalm onder en wil ook dat jullie kalm blijven', stelt de Barclays-topman. Voorzitter Marcus Agius zei op de aandeelhoudersvergadering dat 'het absoluut niet de bedoeling is iemand de kans te geven misbruik van ons te maken'.

Hét onderwerp van de dag weerhield de bonte stoet particuliere beleggers er niet van zeer uiteenlopende zaken ter sprake te brengen, van de sluiting van een kantoor bij Victoria Station tot drugsgebruik bij het personeel.

De overname van ABN Amro leidde tot enkele vragen, maar niet tot veel opwinding. Zouden de aandeelhouders in de toekomst naar Amsterdam moeten voor de jaarvergadering? Het antwoord bleek 'nee'. Zou Barclays zelf een doelwit worden als de overname van ABN Amro niet doorgaat? 'We willen niet dat dit geweldige bedrijf in buitenlandse handen komt.' En een bezorgde oudere dame: 'Ik heb gelezen dat wij ABN Amro voor 45 miljard pond (66 miljard euro) aandelen Barclays gaan geven. Wat belet ze om die gewoon door te verkopen?' JMS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud