Brits Barclays koopt ABN AMRO voor 67 miljard euro

De Britse bank Barclays lanceert een overnamebod op ABN AMRO, de voornaamste bank in Nederland. Barclays legt 67 miljard euro op tafel om samen met ABN AMRO de op een na grootste bank van Europa te vormen. De fusie kost wel 23.600 jobs, ruim 10 procent van het totale aantal jobs in de fusiegroep.

(tijd) -- Hoe betaalt Barclays voor ABN AMRO?

Barclays betaalt de overname van ABN AMRO volledig met eigen aandelen. Een aandeel ABN AMRO is 3,225 nieuwe aandelen van Barclays of 36,25 euro waard. Daarmee ontvangen de aandeelhouders van ABN AMRO een premie van 33 procent ten opzichte van 16 maart, de laatste handelsdag voor de bekendmaking van de gesprekken tussen ABN AMRO en Barclays. Het overnamebod ligt wel een fractie lager dan de beurskoers van 36,29 euro waarop ABN AMRO vorig vrijdag afklokte. Na de overname krijgen de aandeelhouders van ABN AMRO 48 procent van de groep in handen. De Barclays-aandeelhouders 52 procent.

-- Waar situeert de fusiegroep zich in het bankenlandschap?

De combinatie van Barclays, de derde bank van Groot-Brittannië, en ABN AMRO, de grootste bank in Nederland, creëert een nieuwe bankgigant. De fusiegroep wordt, met een beurswaarde van 142 miljard euro en 47 miljoen cliënten, de tweede bank van Europa en de vijfde bank wereldwijd. De nieuwe combinatie wordt de grootste institutionele vermogensbeheerder ter wereld en de achtste speler op de wereldwijde markt voor private banking.

Barclays en ABN AMRO zijn allebei internationaal actief en vullen elkaar geografisch goed aan. De groep neemt een sterke positie in op zeven markten. Behalve op de thuismarkten Groot-Brittannië en Nederland speelt de fusiegroep ook een belangrijke rol in Italië, Spanje en Portugal en in de groeilanden Brazilië en Zuid-Afrika.

-- Hoe is de fusiegroep georganiseerd?

De fusiegroep wordt een onderneming naar Brits recht. De naam van de nieuwe holding wordt Barclays Plc. ABN AMRO verdwijnt dus uit de bedrijfsnaam, maar wordt wel behouden als lokaal merk. Het hoofdkantoor van de combinatie komt in Amsterdam, waar ABN AMRO zijn hoofdzetel heeft, maar de Britse toezichthouder FSA gaat de eerste viool spelen in het toezicht op de fusieonderneming. De aandelen van de nieuwe entiteit krijgt in zowel Londen als Amsterdam een notering.

-- Wie krijgt de leiding ?

De operationele leiding komt in handen van John Varley, de topman van Barclays. Varley wordt voorzitter van het directiecomité en afgevaardigd bestuurder. De voorzitter van de raad van bestuur wordt Arthur Martinez, die nu dezelfde functie bekleedt bij ABN AMRO. De huidige topman van ABN AMRO, Rijkman Groenink, krijgt geen operationele bevoegdheden meer binnen de fusiegroep. Hij wordt niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur.

-- Wat zijn de sociale gevolgen?

ABN AMRO en Barclays mikken met hun fusie op synergieën. In 2010 zou het samengaan van de twee banken 2,8 miljard euro per jaar aan kosten moeten besparen. Meer dan de helft van die besparingen komt uit bezuinigingen op personeel. Bij de fusiegroep sneuvelen ongeveer 12.800 voltijdse jobs, waarschijnlijk vooral in Groot-Brittannië, Spanje en Italië. Daarnaast zullen nog eens 10.800 voltijdse jobs verplaatst worden naar lagelonenlanden, zoals India.

In totaal verdwijnen dus 23.600 jobs in de huidige vestigingen van ABN AMRO en Barclays. Dat is meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand van de fusiegroep, die 217.000 werknemers telt. Toch verkiezen de Nederlandse vakbonden een samengaan met Barclays boven een overname door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. In dat scenario zouden wellicht nog meer jobs sneuvelen.

-- Is een tegenbod nog mogelijk?

ABN AMRO mag andere overnamebiedingen bestuderen. Dat staat in een fusieprotocol dat Barclays en ABN AMRO ondertekenden. Dat laat de raad van bestuur van ABN AMRO ook toe de aandeelhouders aan te raden uiteindelijk toch niet op het bod van Barclays in te gaan als er iets beters op tafel komt.

Als er een concurrerend bod zou komen, krijgt Barclays wel eerst de kans om zelf een tweede voorstel te doen aan ABN AMRO.

-- Wanneer wordt het bod afgerond?

De afhandeling van het bod van Barclays laat nog even op zich wachten. Dat is onder meer te verklaren doordat alle toezichthouders nog hun toestemming moeten geven. Pas in juli krijgen de aandeelhouders gedetailleerde informatie over het bod.

In augustus moeten de aandeelhouders van Barclays het bod goedkeuren en bespreken ook de aandeelhouders van ABN AMRO de overnamedeal tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De operatie wordt wellicht pas in het vierde kwartaal afgewikkeld.

JL

07:00 - 24/04/2007

Copyright © De TIJD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud