'Deur blijft op kier voor tegenbod'

Ondanks het fusieakkoord tussen Barclays en ABN AMRO is het volgens analisten niet uitgesloten dat het consortium rond Fortis toch een tegenbod uitbrengt op de Nederlandse bankgroep. Maar de slaagkansen daarvoor zijn weer heel wat kleiner geworden, klinkt het.

(tijd) De meeste waarnemers zijn ervan overtuigd dat de 36,25 euro per aandeel die Barclays veil heeft voor ABN AMRO genoeg ruimte laat voor een tegenbod. Een consortium van drie banken zoals Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander zou in staat zijn meer te bieden voor ABN AMRO. Volgens sommige marktpartijen zouden de drie bankgroepen bereid zijn samen minstens 40 euro per aandeel ABN AMRO te betalen.

Jon Peace, analist van de Britse zakenbank Fox-Pitt, Kelton, sluit een tegenbod niet uit. Maar de nieuwe bieder zal het niet makkelijk hebben, voorspelt Peace.

'Volgens de overeenkomst met Barclays kan ABN AMRO immers geen exclusieve gesprekken aanknopen met een andere partij', legt Peace uit. Wie een tegenbod wil uitbrengen, zou dus geen inzicht kunnen krijgen in de boeken van ABN AMRO. Volgens Peace heeft het bod van Barclays daarom nog altijd de grootste slaagkansen.

Ook volgens Gert-Jaap Kraan van Theodoor Gilissen Bankiers behoort een eventueel tegenbod van het consortium Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander nog steeds tot de mogelijkheden. 'Maar met de verkoop van LaSalle aan Bank of America bevindt het consortium zich wel in een moeilijkere situatie', meent Kraan.

ABN's Amerikaanse bankdochter LaSalle was voor Royal Bank of Scotland immers een van de belangrijkste redenen om een bod te lanceren op ABN AMRO. De Nederlandse bankgroep wil LaSalle nu voor 21 miljard dollar verkopen aan Bank of America.

Extra kosten

Daardoor lijkt een tegenbod op ABN AMRO minder aannemelijk dan een week geleden, vindt Ton Gietman van het beurshuis Petercam. 'Barclays en ABN zijn erg slim geweest door LaSalle te verkopen aan een prijs die moeilijk te overtreffen valt', meent Gietman.

'Barclays zal nu bij Fortis en Banco Santander aankloppen om te beslissen al dan niet verder te gaan en om te zien wie de extra kosten van een hoger bod voor zijn rekening zal nemen.'

De verkoop van La Salle is wel nog niet rond, merkt Kraan van Theodoor Gilissen op.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Nederlandse organisatie die de rechten van kleine beleggers verdedigt, hekelde gisteren nog in een persbericht het feit dat de verkoop van La Salle niet ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de aandeelhouders van ABN AMRO. Dat strookt volgens de organisatie niet met de regels voor deugdelijk bestuur.

PS

07:00 - 24/04/2007

Copyright © De TIJD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud