LaSalle in de balans

Rijkman Groenink heeft zich de woede van de aandeelhouders van ABN AMRO op de hals gehaald. De topman van de Nederlandse bank besliste de Amerikaanse tak, La- Salle, te verkopen aan Bank of America (BoA) zonder hun instemming. Die stap maakt het ongetwijfeld moeilijk voor Fortis en zijn geallieerden om tegen het bod van Barclays in te gaan. Maar het is mogelijk.

De enige manier voor Fortis en konsoorten om ABN volledig in handen te krijgen, is door een tegenbod te doen op LaSalle. Simpel is dat niet. Als het bankentrio een bod uitbrengt, volstaat het voor BoA om een hoger bod te doen. Aangezien BoA meer synergie kan halen uit de overname, zou dat geen al te grote opgave moeten zijn.

Contractueel zit BoA op rozen. De aandeelhouders hoeven niet te worden gepolst voor een verkoop van LaSalle, en de Nederlanders hebben maar twee weken tijd om een hoger bod te vinden. Maar de andere partijen zijn nog niet uitgeteld. Ze kunnen hun overnamebod voor LaSalle afhankelijk maken van een geslaagde overname van ABN als geheel.

Zo'n conditioneel bod is mogelijk. Het consortium zou eender wat kunnen bieden voor de Amerikaanse tak, aangezien een geslaagde overname van LaSalle de kas spekt van het moederbedrijf ABN AMRO, en dus opnieuw terugstroomt naar het bankentrio.

Volgens de verkoopovereenkomst tussen ABN AMRO en BoA heeft ABN expliciet het recht om bij de beoordeling van de uitgebrachte biedingen te kijken naar het bod dat de grootste aandeelhouderswaarde oplevert als geheel. Aangezien Fortis & Co bereid zijn 72 miljard euro neer te tellen en Barclays 'maar' 67 miljard euro, liggen de kaarten gunstiger voor de uitdagers.

Natuurlijk houdt niets Barclays en Bank of America tegen om hetzelfde spelletje te spelen, door hun biedingen met elkaar te verbinden en het overnamebod voor LaSalle verder op te drijven. Barclays kan echter zelf niet blijven opbieden zonder de aandeelhouderswaarde aan te tasten. BoA zal dus het gros van de last moeten dragen.

De Amerikaanse bank beweert 21 miljard dollar te betalen voor LaSalle. Hierop verwacht BoA een return van 17 procent. Als BoA bereid is een return van 12 procent te aanvaarden, zou ze nog eens 7 miljard dollar op tafel kunnen leggen. De vraag is natuurlijk of BoA de lasten wil dragen opdat Barclays met de hoofdvogel kan gaan lopen. De protagonisten kunnen zich nu al opmaken voor lange onderhandelingen vooraleer de overname een feit is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud