Ondernemers verdedigen ABN AMRO

De Nederlandse ondernemers springen op de bres voor het belaagde ABN AMRO. Ze vrezen dat de ondergang van de bank leidt tot het einde van Amsterdam als financieel centrum. De werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat premier Jan Peter Balkenende ingrijpt.

Van onze correspondent in Den Haag

(tijd) - Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW zei deze week in NRC Handelsblad dat Nederland te liberaal dreigt te worden in zijn economische wetgeving. Aandeelhouders hebben volgens hem in Nederland nu meer te zeggen dan aandeelhouders in de VS. In de jaren 90 waren de Nederlanders nog berucht om hun ijzeren beschermingsconstructies, die de aandeelhouders machteloos maakten tegenover het management. Volgens Wientjes is het gewicht doorgeschoten naar de andere kant en hebben activistische aandeelhouders te veel te zeggen.

Wientjes vreest een overname door de combinatie van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. Dat zou betekenen dat het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam ontmanteld wordt terwijl Amsterdam zich wil profileren als ideale vestigingsplaats voor hoofdkantoren van multinationale ondernemingen.

Wientjes meent daarom dat het lot van ABN AMRO een zaak is voor premier Balkenende, hoewel hij betwijfelt of die de bank nog kan redden.

Ook oud-directievoorzitter Kees van Lede van chemiereus Akzo Nobel neemt het op voor ABN AMRO. Hij zegt in de Volkskrant dat de financiële sector in Amsterdam extra bescherming behoeft tegen agressieve aandeelhouders. Als ABN AMRO en andere instellingen er verdwijnen, verliest Amsterdam hoogwaardige werkgelegenheid voor advocaten, accountants, en communicatieadviseurs. Van Lede vreest dat bij een overname door Barclays Amsterdam ook een gevoelige veer zal moeten laten. Weliswaar komt het hoofdkantoor van de Barclays Group in Amsterdam, maar Van Lede vraagt zich af of dat lang zo blijft.

MB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud