Provincies vragen verbod overname ABN AMRO door Fortis-trio

Twee gedeputeerden van de Nederlandse provincies Noord-Holland en Flevoland hebben de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos gevraagd de overname van grootbank ABN AMRO door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander te verbieden. Volgens de twee politici zal die overname onder meer tot een ontslaggolf leiden. In een reactie zegt Bos dat factoren als het behoud van werkgelegenheid geen rol kan spelen voor de goedkeuring van de overname.

(tijd) In hun brief aan Bos waarschuwen de gedeputeerden Andries Greiner uit Flevoland en Jaap Bond uit Noord-Holland ervoor dat de overname van ABN AMRO door het consortium tot 'veel ontslagen' zal leiden, en een 'dramatisch effect' zal hebben op het imago van Amsterdam als zakenstand. De bestuurders, verantwoordelijk voor Economische Zaken, vrezen een 'domino-effect' als het hoofdkantoor van ABN Amro uit Amsterdam verdwijnt. De huizenmarkt en het imago van de Nederlandse economie krijgen flinke klappen, klinkt het in De Volkskrant.

Om die redenen vragen de politici dat minister Bos geen zogenaamde 'verklaring van geen bezwaar' geeft om zo de overname van ABN AMRO door het bankentrio te blokkeren. Eerder kreeg het Britse Barclays, dat ook een bod op ABN AMRO heeft lopen, wel zo'n verklaring.

In een reactie op de brief van de twee gedeputeerden zegt Bos dat aspecten 'zoals de wenselijkheid om een hoofdkantoor of werkgelegenheid in Nederland te behouden' geen rol kunnen spelen bij het opstellen van een 'verklaring van geen bezwaar'. Er wordt enkel gekeken of de bedrijfsuitoefening gezond is en of de groepsstructuur transparant is. Verder moet Bos ook onderzoeken of de overname kan leiden tot een ongewenste ontwikkeling van de fincanciele sector.

'Vanzelfsprekend deel ik uw zorg over het mogelijke verlies aan werkgelenheid,' schrijft Bos. 'Om die reden stel ik werkgelegenheidsaspecten ook aan de orde tijdens de informele aspecten die ik met de betrokken partijen voer.'

Pieter Suy

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud