Rechtbank spreekt zich donderdag uit over verkoop LaSalle door ABN Amro

Een Nederlandse rechtbank zal zich op donderdag 3 mei uitspreken over de verkoop door ABN Amro van haar Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America. Als die deal wordt afgeblazen en Bank of America een rechtszaak start tegen ABN Amro, kan de fusie met Barclays worden afgeblazen. Dat melden diverse media.

(tijd/belga) - De rechtszaak werd tegen ABN Amro aangespannen door de (Nederlandse) Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Die wil dat de 'flitsverkoop' van ABN Amro-dochter LaSalle, voor 21 miljard dollar aan Bank of America, wordt bevroren. Volgens de VEB is de plotselinge verkoop van LaSalle Bank, die in vier dagen rond was, een gifpil. De beleggersclub denkt dat ABN Amro zijn kroonjuweel snel heeft verkocht om zichzelf onaantrekkelijk te maken voor een overname door andere partijen dan de Britse bank Barclays.

Tijdens een speciale zitting van de handelsrechtbank zaterdag in Amsterdam liet de rechter weten volgende week donderdag een uitspraak te zullen doen.

Volgens de VEB is de verkoop van LaSalle niet wettelijk en maakt deze deal het voor andere banken moeilijk op ABN Amro te bieden.

Begin deze week bereikten ABN Amro en Bank of America een overeenkomst over de verkoop van LaSalle. Deze transactie was gelinked aan Barclay's aanbod ABN Amro over te nemen.

Als de rechtbank de verkoop van LaSalle effectief stopzet, zal Bank of America in de VS een rechtszaak aanspannen tegen ABN Amro en schadevergoeding eisen. Dergelijke schadevergoeding kan op de koers van het aandeel ABN Amro wegen en de overname door Barclays dwarsbomen.

De kansen voor het consortium rond Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander, dat vrijdag een vijandig bod op ABN Amro lanceerde, worden hierdoor groter. Het consortium is berieid 72 miljard euro voor de Nederlandse bank op tafel te leggen.

Volgens het persagentschap Reuters zei een woordvoerder van ABN Amro in de marge van de rechtszaak dat ook Royal Bank of Scotland met ABN Amro onderhandelt over een overname van LaSalle. Geïnteresseerden hebben tot vrijdag om middernacht de tijd meer te bieden dan Bank of America.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud