Rechter bepaalt mee kansen van Fortis

Een Nederlandse rechtbank buigt zich vandaag over de vraag of ABN AMRO haar Amerikaanse dochter LaSalle mag verkopen zonder de aandeelhouders te raadplegen. De uitspraak bepaalt mee de kans op succes van een overnamebod op ABN AMRO door Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander. De drie lieten gisteren weten dat er een mogelijk vijandig overnamebod komt.

(tijd) Het bankentrio verspreidde gisterenmorgen een persbericht waarin ze hun 'intentie' aankondigen om een openbaar bod te doen op ABN AMRO. Die mededeling is in de Nederlandse overnamewetgeving een eerste stap naar een vijandig bod. Meer details over het bod mag het trio pas volgende week vrijdag geven. Maar ze lieten woensdag al weten bereid te zijn 39 euro per aandeel ABN AMRO te betalen. Dat is meer dan het vriendelijke overnamebod van het Britse Barclays, dat 36,25 euro per aandeel biedt.

De directe aanleiding voor de mededeling van de drie zijn de voorwaarden waaronder ABN AMRO zijn Amerikaanse dochter LaSalle Bank, een van de kroonjuwelen van de groep, verkocht. Rijkman Groenink, de topman van ABN AMRO, verkocht LaSalle in een recordtijd van vier dagen aan Bank of America voor de hoge prijs van 21 miljard dollar (15 miljard euro). Velen beschouwen de verkoop van LaSalle als een 'gifpil' om een overname door het consortium te dwarsbomen. Want zonder LaSalle verliest ABN AMRO zijn aantrekkingskracht voor RBS.

Rechtbank

Ook veel aandeelhouders van ABN AMRO zijn niet te spreken over de verkoop van LaSalle zonder dat ze geraadpleegd werden. De Nederlandse Vereniging Effectenbezitters (VEB), die opkomt voor de kleine belegger, stapte naar de rechter. De rechtbank in Amsterdam buigt zich vandaag over de zaak. Als de rechter een verkoop van LaSalle blokkeert, stijgen de kansen op succes van het consor- tium aanzienlijk. 'Als de VEB deze rechtszaak wint, ligt voor Fortis, RBS en Santander de weg weer open om een bod te lanceren op ABN AMRO', zegt analist Rolf Breuer van WestLB.

Maar Cor Kluis, analist van Rabo Securities, acht het weinig waarschijnlijk dat de verkoop van LaSalle zal worden geschorst. Volgens Kluis gaat het niet om een 'majeure transactie', zoals de VEB beweert. De verkoop van LaSalle past ook in de strategie die de groep eerder al had aangegeven, meent Kluis.

De analist sluit evenwel niet uit dat ook het hefboomfonds TCI, de op een na grootste aandeelhouder van ABN AMRO, later ook naar de rechtbank stapt. TCI verwijt de ABN-AMRO-top niet in het belang van de aandeelhouders te hebben gehandeld. Daarmee lijken de juridische geschillen een rol van belang te gaan spelen in de overnamestrijd rond ABN AMRO.

BEURSKOERS

De financiële markten lijken te geloven in de kansen van het bankentrio. De aandelen van Fortis, RBS en Santander verloren terrein, wat erop wijst dat de belegger denkt dat ze de overnamesom voor ABN AMRO zullen moeten betalen. Fortis verloor 1,73 procent tot 33,5 euro. RBS en Santander sloten respectievelijk 1,52 en 2,37 procent lager. Barclays won dan weer 0,97 procent. De aandelen van ABN AMRO stegen gisteren met 1,2 procent tot 36,8 euro. Dat is meer dan het bod van Barclays, maar lager dan het bod van het consortium. Dat wijst erop dat de markt nog een lange strijd verwacht.

Als het inderdaad tot een bod komt van Fortis en de twee anderen banken, is het de vraag hoe de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar dat kan financieren. Analisten gaan ervan uit dat Fortis aast op ABN AMRO's Nederlandse banknetwerk en op de afdeling vermogensbeheer. Samen zijn die twee afdelingen al iets meer dan 15 miljard euro waard.

Breuer: 'Het is duidelijk dat Fortis een kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren. Dat kan onder meer gebeuren door nieuwe aandelen uit te geven.' Maar de analist sluit ook niet uit dat de bankgroep bepaalde participaties van de hand zou doen. 'Fortis heeft nog een pak kleinere bedrijven in zijn portefeuille die het zou kunnen verkopen. Maar ik verwacht niet dat er een grote dochter zou worden verkocht.'

JL/PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud