Rechter blokkeert verkoop LaSalle aan Bank of America

ABN AMRO mag haar Amerikaanse dochter LaSalle niet verkopen aan Bank of America, zonder dit besluit voor te leggen aan de aandeelhouders. Dit heeft de Amsterdamse Ondernemingskamer donderdag bepaald. De zaak, die afgelopen zaterdag diende, was aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitter (VEB), die hiermee in het gelijk wordt gesteld.

(betten) ABN AMRO verkocht LaSalle twee weken geleden voor USD 21 miljard, en maakte op hetzelfde moment bekend tot overeenstemming te zijn gekomen met Barclays over de overname van ABN AMRO. Barclays wilde alleen tot overeenstemming komen met ABN AMRO als LaSalle verkocht zou zijn.

Volgens de VEB frustreert de verkoop van LaSalle het overnameproces door het bankentrio onder leiding van de Royal Bank of Scotland.

Rechter Huub Willems oordeelde dat de aandeelhouders het laatste woord moeten hebben bij de verkoop van LaSalle waarmee de VEB in het gelijk werd gesteld.

ABN AMRO heeft tijdens de onderhandelingen aan Bank of America altijd gezegd dat goedkeuring volgens de wet niet noodzakelijk is omdat de waarde van de transactie als percentage van het balanstotaal kleiner is dan een derde.

Ook zou er volgens ABN AMRO geen wezenlijke wijziging van de strategie plaatsvinden als gevolg van de verkoop. Omdat partijen de deal zo snel mogelijk wilden sluiten is de verkoop dan ook niet voorlegd.

Nu de rechter heeft besloten de verkoop van LaSalle te bevriezen hangt ABN AMRO een forse claim boven het hoofd omdat de bank haar leveringsverplichtingen volgens het contract niet na kan komen. Hierbij zijn bedragen van rond de USD 1 miljard genoemd.

Bovendien zei de advocaat van ABN AMRO afgelopen zaterdag dat Barclays het bod op de bank niet gestand doet als LaSalle niet wordt verkocht.

Een voorlichter van ABN AMRO zegt in een reactie op de uitspraak dat de bank in de loop van de avond haar commentaar zal geven.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN AMRO was niet bij de uitspraak aanwezig. Volgens de woordvoerder is hij gewoon aan het werk, maar heeft hij de uitspraak goed kunnen volgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud