Steun voor split ABN AMRO

De aandeelhouders van ABN AMRO hebben gisteren hun ongenoegen over het huidige beleid getoond door voor de opsplitsing van de Nederlandse bankgroep te stemmen. Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander hebben ondertussen wel de toestemming gekregen om de boeken van ABN AMRO te bekijken.

(tijd) Bijna 68 procent van de aandeelhouders van ABN AMRO ging op de algemene aandeelhoudersvergadering akkoord met het voorstel van het Britse hefboomfonds TCI om de bank op te splitsen.

TCI, met een belang van 3 procent de op een na belangrijkste aandeelhouder van ABN AMRO, had dit scenario op de agenda geplaatst als reactie op de zwakkere resultaten van ABN AMRO. De stemming van gisteren was niet bindend, maar het management van ABN AMRO kreeg wel een duidelijk signaal dat de aandeelhouders die ontevredenheid delen.

ABN AMRO sloot maandag nog een overeenkomst waarbij het Britse Barclays de bankgroep overneemt voor 67 miljard euro.

ABN AMRO verkoopt ook zijn Amerikaanse dochter LaSalle voor 21 miljard dollar aan Bank of America. Die laatste stap word door analisten beschouwd al een maatregel om een gezamenlijk tegenbod van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander af te wenden.

Dat consortium bracht woensdag een bod van 72 miljard euro uit op ABN.

Boekenonderzoek

Het bankentrio eiste daarbij wel dat het inzage kreeg in de boeken van ABN AMRO en dat de Nederlandse groep zou afzien van de verkoop van haar Amerikaanse dochter LaSalle.

Aan die eerste eis is ABN AMRO gisteren alvast tegemoet gekomen, zij het onder voorwaarden. Het Fortis-consortium krijgt de toegang tot de boeken, maar mag dan twaalf maanden lang geen bod uitbrengen zonder de schriftelijke toestemming van ABN AMRO.

De drie banken hebben intussen al geëist dat ABN die voorwaarde schrapt.

ABN AMRO maakte gisteren ook bekend dat het een voorziening van 365 miljoen euro neemt voor een strafrechtelijk onderzoek naar de groep in de Verenigde Staten. PS/JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud