Tegenbod op ABN AMRO laat nog op zich wachten

De afzonderlijke verkoop van LaSalle Bank, de Amerikaanse tak van ABN AMRO, lijkt een tegenbod op ABN AMRO te vertragen. Het consortium met Fortis hoopt nog de hand te kunnen leggen op LaSalle, maar vraagt eerst meer details over het bod van Bank of America. ABN AMRO is niet happig om de gevraagde informatie vrij te geven.

(tijd) Het ziet ernaar uit dat ABN AMRO het trio Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Grupo Santander liever kwijt dan rijk is. Ruim een week geleden vroeg het bankenconsortium om meer financiële informatie omdat het een bod op ABN AMRO, de grootste bank in Nederland, overwoog. Het trio wou net zoals Barclays, dat toen nog exclusieve gesprekken voerde met ABN AMRO, inzicht in de due diligence van de Nederlandse bank. Dat werd geweigerd.

Maandag kondigden ABN AMRO en Barclays een akkoord aan over een recordovername. Het Britse Barclays gaat ABN AMRO kopen voor 67 miljard euro. Maar Rijkman Groenink, de directievoorzitter van ABN AMRO, had nog een verrassing in petto. ABN AMRO verkoopt zijn Amerikaanse tak LaSalle apart aan Bank of America voor 15 miljard euro, wat de plannen van Fortis, RBS en Santander in de war stuurt. RBS heeft zijn oog op LaSalle laten vallen en wil dus zien hoe zeker die verkoop is, voor ze een tegenbod op ABN AMRO uitbrengt. Meteen polsten de drie banken of ze meer details konden krijgen over de verkoop van LaSalle. Maar ook nu blijven de deuren van ABN AMRO dicht. Al liet de bank aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC wel weten een eventueel bod van het Fortis-consortium te zullen bestuderen.

De kordate houding van ABN AMRO zou wel eens door zijn topman Rijkman Groenink ingefluisterd kunnen zijn. Die heeft nog een eitje te pellen met Fortis. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar stuurde Groenink wandelen toen hij in 1998 met een bod kwam op de Generale Bank, ondertussen herdoopt in Fortis Bank.

Analisten beschouwen de aparte verkoop van LaSalle als een 'meesterzet' van Groenink om een overname door het Fortis-consortium tegen te werken. Sommige analisten namen zelfs het woord 'gifpil' in de mond. De koers van ABN AMRO verloor gisteren 2,15 procent en sloot af op 35 euro. Dat kan betekenen dat de financiële markten hun geloof in een hoger bod door het consortium aan het verliezen zijn. Toch achten analisten een tegenbod van het trio nog steeds mogelijk. De Spaanse krant ABC schreef gisteren dat de drie een vijandig bod voorbereiden.

Of de aandeelhouders van ABN AMRO het bod van Barclays kunnen smaken, blijkt morgen op de algemene aandeelhoudersvergadering. Concurrent ING is met een belang van 5,743 procent de grootste aandeelhouder, maar de Nederlandse groep laat zich voorlopig niet uit over het aanbod van Barclays. ING-topman Michel Tilmant liet zich ontvallen dat hij eind vorig jaar naar ABN AMRO had gekeken en 'zijn huiswerk had gedaan'. De topman liet een waardering maken van ABN AMRO, maar besliste niets te ondernemen.

ABN AMRO en Barclays lieten gisteravond afzonderlijk weten niet van plan te zijn andere belangrijke ABN-activa dan LaSalle van de hand te doen.

JL/SaS

07:00 - 25/04/2007

Copyright © De TIJD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud