Advertentie
Advertentie

Finland: Aatos Erkko

De keizer van Finland is een journalist. Aatos Erkko is de grootste individuele aandeelhouder van het media-imperium Sanoma WSOY en volgens velen de rijkste Fin. Hij is bovendien een machtig man achter de politieke schermen, met een indrukwekkend vriendenbestand. En hij is een ex-journalist. Als wij een beroepsgenoot willen kronen tot keizer, dan moeten we die wel in Finland zoeken: Finland is het land van de krantenlezers.

Wie Finland zegt, denkt Nokia. De telecomgroep was begin deze eeuw op haar eentje goed voor een derde va de Finse bbp-groei en meer dan 70 procent van de beursindex der eliteaandelen HEX25. Het lijkt dus logisch dat de man die Nokia groot maakte de titel van keizer van Finland zou krijgen. Die man heet Jorma Ollila. Hij was Nokia's gedelegeerd bestuurder van 1992, toen Nokia een verlieslatend elektronicaconcern was, tot 2006. Maar ondanks de opmerkelijke successen van deze huidige bestuursvoorzitter van Royal Dutch Shell, valt zijn vermogen voor het keizerschap wat licht uit.

Komt iemand anders van Nokia in aanmerking? Het aandeelhouderschap van de groep is in die mate versnipperd dat niemand in het oog springt. Overigens is Nokia niet meer wat het geweest is. Het is zelfs niet langer het grootste aandeel in de HEX25. Die eer gaat naar de financiële groep Sampo.

Fils a papa

De keizer van Finland moet een miljardair zijn. Er zijn Finse miljardairs, maar zelfs voor Forbes is het een heksentoer om ze te vinden. Ene Poju Zabludowicz zou zo'n 3 miljard dollar wegen. De man is het hoofd van de private beleggingsvennootschap Tamares en woont in Londen. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, die ook al topman van Tamares was.

Een expat en een fils à papa: twee redenen om hem niet te selecteren. Antti Herlin dan? Die woont in Finland en leidt de engineeringgroep KONE. Hij is een der rijkste Finnen, maar ook hij doet verder wat zijn vader al deed.

Risto Siilasmaa is eveneens erg rijk. De 39-jarige computernerd richtte F-Secure op, een beveiligingsbedrijf dat met succes de concurrentie aangaat met Symantec en McAfee. Maar ook al zwemt hij sinds zijn vijftiende in het geld, hij is geen miljardair.

Matti Vanhanen is een typische Fin. Hij is de premier én hij vond zijn recentste lief op een datingsite (Finnen zijn de meest maniakale internetgebruikers). Maar Vanhanen is een stuk minder rijk dan bijvoorbeeld Jussi Salonoja, steenrijk geboren en de houder van het Finse boeterecord voor snelheidsovertredingen. De zware boetes worden in Finland afhankelijk gemaakt van het vermogen. Dat brak de vermogende Jussi zuur op: hij moest 170.000 euro dokken, stond enkele jaren geleden te lezen in Helsingin Sanomat (ofte 'The Helsinki Times'), met een dagelijkse oplage van zo'n 450.000 exemplaren veruit de populairste krant van Scandinavië. Gemeten per hoofd is Helsingin Sanomat zelfs een der populairste kranten ter wereld.

Via die krant komen we uiteindelijk bij Aatos Erkko. Erkko is eigenlijk ook een fils à papa. Opa Eepo was eveneens een journalist. Hij maakte de Helsingin Sanomat tot wat hij nu is. Papa Eljas nam de fakkel over en was tegelijk minister van Buitenlandse Zaken.

Mediagroep

Tot enkele jaren geleden stond Aatos aan het hoofd van de krant en van de familiale uitgeversgroep Sanoma WSOY, een van de grootste Noordse mediagroepen in Europa (met in België onder meer de bladen Humo, Flair en Feeling). Nu is hij met pensioen, maar nog steeds veruit de grootste individuele aandeelhouder. Afhankelijk van de beurskoers van Sanoma WSOY, schommelt zijn vermogen rond het miljard euro.

Aatos Erkko is een belangrijke stem in Finland. Hij draagt de eretitel 'Minister', ook al heeft hij nooit een politiek mandaat gehad. Hij schuwt politieke stellingnames niet, ook al geeft hij zelden een interview en mijdt hij de media. Hij is de meest mondige ijveraar voor meer steun aan het ondernemen, en schuwt de kritiek niet. 'Ondernemerschap in Finland wordt met achterdocht bekeken, soms zelfs met nijd', zij hij onlangs.

Hij is een persoonlijke vriend van het Zweedse koningshuis en de Russische president, Vladimir Poetin. 'Poetin heeft al veel goeds gedaan voor Rusland. De relaties met Europa zijn dankzij hem verbeterd', liet Erkko zich ontvallen. Maar ook in de VS heeft hij veel vrienden. Bush ligt bij Erkko evenwel in een beduidend lagere schuif dan Poetin. 'Ik heb zoveel uitstekende Amerikaanse relaties dat het voor mij zonde lijkt dat daar zoveel domme dingen gebeuren.'

Pierre HUYLENBROECK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud