Griekenland: Yiannis 'John' Latsis

De Griekse 'keizer van Europa' is bijna per definitie een scheepsmagnaat. Illustere Grieken als Stavros Niarchos en Aristotelis Onassis komen in aanmerking, maar we kozen voor John Latsis. De in 2003 overleden Latsis was niet alleen de rijkste van allemaal, hij bezat naast een vloot ook een immense bankgroep, talloze vastgoedprojecten en een heus olie-imperium. Met dank aan zijn vele rijke Arabische vrienden.

Croesus was zo rijk dat zijn naam een plaats kreeg in 's werelds woordenboeken. 'Rijk als Croesus' betekent 'echt wel steenrijk.' Maar om drie redenen is de superrijke Croesus niet geschikt om het in deze reeks tot keizer van Europa te schoppen.

Ten eerste was hij een inwijkeling. Croesus was koning van Lydia, een rijk dat zich in het huidige West-Turkije situeert. Ten tweede is hij net iets te lang dood om een verband te hebben met de Europese Unie: hij sneuvelde in 547 voor Christus. Ten derde is de manier waarop hij zijn fortuin vergaarde al te controversieel: Croesus was een meedogenloze veldheer die Griekse steden onderwierp en duizenden Grieken dwong hem tribuut te betalen.

Spiro Latsis is een stuk jonger, Griekser en vredelievender dan Croesus. Hij is bovendien 'rijk als Croesus'. In de Forbes-rijkstenranglijst 2007 prijkt de man op de 55ste plaats, met een geschat vermogen van 11 miljard euro. Twee minpunten, evenwel. Eén: Spiro woont niet in Griekenland, maar overschouwt vanuit Genève en Londen zijn indrukwekkende imperium. Twee: dat imperium werd opgebouwd door zijn vader, Yiannis 'John' Latsis, een geboren en getogen Griek. Die stamvader van de Latsis-familie stierf in 2003 als een van de rijkste Grieken, en krijgt daarom van ons de titel 'keizer van Griekenland'.

Zeeman

John Latsis begon met niets. Hij moest als kind al gaan werken, werd eerst visser, dan zeeman op een koopvaardijschip, later zeekapitein. Hij spaarde vlijtig en kon op zijn 28ste zijn eerste veerboot kopen. Hij leerde Arabisch en zette jarenlang twee boten in voor het vervoer van Noord-Afrikaanse pelgrims naar de heilige stad Mekka. Twintig jaar later was de gewiekste zakenman een dikke vriend van de Saudi's en de eigenaar van een vloot cargo's en tankers.

Zo rolde Latsis als vanzelf in de olie-industrie. Hij richtte Petrola op, de op twee na grootste raffinaderij van Griekenland. Ook in Saudi-Arabië bouwde hij raffinaderijen, alsook de haven van Jeddah en talloze andere vastgoedprojecten. In de jaren 70 kocht hij van de familie Onassis de Zwitserse Deposit Bank. Van daaruit ontwikkelde hij een bankgroep met wereldwijde vertakkingen. De EFG Eurobank is vandaag de op een na grootste onderneming in Griekenland.

Latsis was bij de uitbouw van zijn imperium niet vies van plat opportunisme. Na de oorlog moest hij terechtstaan wegens een vermoedelijke collaboratie met de Nazi's. Eind jaren 60 bleek de dictator Georgios Papadopoulos een goede vriend van hem. Sindsdien werkte John Latsis hard aan zijn imago. Hij doneerde heel wat, gaande van de hulp aan slachtoffers van diverse aardbevingen tot de kandidatuur van Athene als gaststad voor de Olympische Spelen van 2004. Zijn royale sponsoring voor de Griekse politie en brandweer maakte hem erg populair bij de Griekse beleidsmensen.

Ook in het buitenland deed John Latsis aan gerichte liefdadigheid, en lang niet uitsluitend voor de arme kinderen. Hij leende zijn 120 meter lange jacht Alexandra met plezier aan prins Charles, president George Bush, Colin Powell en Marlon Brando. Latsis verwierf daarmee zijn plaats aan de top van de internationale jetset.

Nakomelingen

Na zijn dood zorgden zijn nakomelingen ervoor dat de Latsissen hun plaatsje in de boekjes behouden. Zoon Spiro is een boezemvriend van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Barroso mag geregeld uitblazen op Spiro's luxejacht, en krijgt van velen het verwijt dat het Latsis-imperium toch wel erg veel lucratieve contracten krijgt van politiek Europa.

Paris Latsis, de 28-jarige kleinzoon van John en zowat de grootste erfgenaam, werd bekend dankzij zijn turbulente romance met de nog bekendere Paris. Maar onlangs liet de superberoemde Hilton- erfgename haar rijke loverboy vallen voor zijn tegenhanger Stavros Niarchos: ook Grieks, ook steenrijk, ook de zoon van een scheepsmagnaat. Volgens de boekjes is ook die relatie intussen beëindigd.

Pierre HUYLENBROECK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud