Letland: Valery Kargin

Valery Kargin is met vlag en wimpel de invloedrijkste zakenman van de Baltische landen. Met een journalistendiploma op zak leek hij nochtans een heel andere richting uit te gaan. Maar op 25-jarige leeftijd timmerde Kargin een bescheiden reisagentschap om tot de grootste bank van Letland. Zo tekende 's lands rijkste inwoner mee de krijtlijnen uit van de Europese groei-economie bij uitstek.

De 46-jarige Valery Kargin beschikt over een geschat vermogen van 220 miljoen lat (300 miljoen euro). Dat fortuin verzamelde hij als topbankier met een smetteloos blazoen. Zo'n carrière leek allerminst op het levenspad van Kargin te liggen. Hij zwaaide af aan de Letse staatsuniversiteit met het diploma van journalist. Hij oefende die job enkele jaren uit in staatsdienst in Riga, de meest bruisende stad van het Balticum.

Maar het werd gauw duidelijk dat er ondernemersbloed door zijn aderen stroomt. Met de invoering van glasnost en perestrojka probeerde Michail Gorbatsjov de wankelende Sovjet-Unie een nieuw elan te geven. Valery Kargin merkte op dat daardoor de beperkingen voor sovjetburgers om de grenzen over te steken minder strak werden. Hij draalde niet om het gat in de markt te dichten en richtte in 1986 de eerste Letse reiscoöperatieve op. Een jaar later ontmoette hij Viktor Krazovitsky, die tot op vandaag zijn spitsbroeder is, en samen stampten ze een jaar later het reisagentschap Parex Enterprise uit de grond.

De meesterzet uit hun carrière volgde snel. Het dynamische duo verkreeg in 1990 een unieke licentie: ze mochten de eerste private valutamarkt op poten zetten in de afbrokkelende grootmacht. In de zes maanden dat ze genoten van die monopoliepositie, vergaarden ze miljoenen. Die vormden het startkapitaal waarmee Kargin en Krazovitsky in 1992 de Parex Bank oprichtten.

Beproevingen

Dat pad liep niet over rozen, want ze kregen politieke tegenwind en moesten talrijke obstakels overwinnen. Maar Parex Bank doorstond de zwaarste beproevingen met glans. De Russische roebelcrisis in 1998 verlamde de Letse economie en duwde het land in een recessie. Terwijl de meeste banken moesten vechten om te overleven, slaagde Parex er zelfs in winst neer te zetten.

Vandaag is Kargin de voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Parex Bank. Samen met medestichter Krasovitsky houdt hij de teugels strak in de hand: ze bezitten elk 43 procent van de aandelen. Parex Bank palmt 15 procent van de Letse markt in. De jongste jaren lonkt de bank ook naar het buitenland, met vertakkingen in Estland, Duitsland en Zweden. Valery Kargin aast zelfs op buitenlandse banken en droomt hardop van een beursgang in New York.

'We hebben een rol gespeeld in de ontwikkeling van onze nationale economie', oreerde Kargin eind maart tijdens de algemene vergadering van Parex. 'We hebben meegeholpen om Riga op de kaart te zetten als financiële hoofdstad van de Baltische regio.'

En de Letse economie presteert sterk. Al jaren op rij staat Letland aan de kop van de EU met zijn indrukwekkende groei. Het bruto binnenlands product klom vorig jaar met 11,9 procent. Geen enkele EU-lidstaat deed het beter.

Maar er zijn ook zware kopzorgen. De inflatie is te hoog, in 2006 lag ze op 6,7 procent. De lopende rekening vertoont een huizenhoog tekort, vorig jaar in de buurt van 18 procent van het bbp. En er circuleren geruchten over een devaluatie van de lat. Daaraan moet een mouw gepast worden vooraleer Letland kan toetreden tot de eurozone. Op zijn vroegst wordt het 2010, maar het ratingagentschap S&P mikt eerder op 2013.

Echtscheiding

Valery Kargin haalt niet alleen de Letse pers wanneer hij met de resultaten van 's lands grootste bank naar buiten komt. Hij stond vorig jaar ook in het middelpunt van de grootste echtscheidingsrechtszaak uit de Letse geschiedenis. Zijn knappe vrouw Tatjana Kargina probeerde zo veel mogelijk van Kargins fortuin in de wacht te slepen. Daarvoor nam ze de beste advocaat van Letland in de arm.

Maar algauw daagde de advocaat zijn cliënte zelf voor de rechtbank, omdat Tatjana hem niet zou betalen voor zijn diensten. Kargins grote vrees was dat zijn vrouw hem de helft van zijn aandelen zou ontfutselen. In dat opzet slaagde Tatjana niet, maar de beslissing van de rechter liet haar niet berooid achter. 24 jaar huwelijk met de rijkste Let waren goed voor omgerekend 20 miljoen euro aan cash, vastgoed en waardepapieren.

Wouter KONGS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud