Litouwen: Vladimir Romanov

Vladimir Romanov is niet de rijkste Litouwse zakenman, maar wel die met de grootste uitstraling. De controversiële multimiljonair creëerde een zakenimperium dat actief is in talloze Oost-Europese landen en in erg uiteenlopende sectoren. Maar in het Westen is Romanov vooral bekend als de omstreden eigenaar van de Schotse voetbalclub Heart of Midlothian.

(Foto: Bloomberg)

De 59-jarige Romanov werd ondernemer uit noodzaak. Na het overlijden van zijn vader toen hij 16 was, werkte hij als taxichauffeur en verkocht hij gesmokkelde muziek van de Beatles en Rolling Stones om het gezinsinkomen op te krikken. Samen met zijn ouders was de jonge Romanov in de jaren 50 verhuisd van de Russische hoofdstad Moskou naar de toenmalige Sovjetrepubliek Litouwen.

Dan maakte zijn carrière even een zijsprong. Romanov volgde het voorbeeld van zijn vader en werd militair. Hij trad in dienst van de zeemacht en werd matroos op onderzeeboot K-19. Maar na zes jaar nam hij ontslag om definitief zakenman te worden. Vorig jaar kocht Romanov wel een K-19 om hem te restaureren en om te vormen in een museum.

Goudmijn

Romanov slaagt er telkens opnieuw in een risicovolle zaak om te toveren in een goudmijn. Een textielonderneming onder het bewind van de voormalige Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov vormde de basis voor zijn vermogen. Later was hij een van de stichters van Ukio bankas, de eerste private bank van Litouwen.

Na de onafhankelijkheid van Litouwen in 1991 diversifieerde Romanov naar andere sectoren. De Litouwse economie presteert sterk. De economische activiteit groeit sinds 2000 met 7 tot 8 procent per jaar. Litouwen stelde zich een jaar geleden zelfs kandidaat om in 2007 toe te treden tot de eurozone. Maar de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank weigerden de aanvraag, omdat de inflatie 0,1 procentpunt hoger lag dan de norm.

Arm land

Sindsdien versnelde de inflatie, zodat de invoering van de euro nog niet voor morgen is. Het ziet ernaar uit dat Litouwen pas op zijn vroegst in 2010 lid kan worden van de monetaire unie. Overigens blijft Litouwen ondanks de hoge economische groei een relatief arm land. Het bruto binnenlands product per inwoner uitgedrukt in koopkracht bedraagt slechts 52 procent van het gemiddelde van de Europese Unie.

Intussen bouwde Romanov een zakenimperium uit in Litouwen en de rest van Oost-Europa. Zijn vermogen steeg fors omdat hij kon profiteren van de privatisering van overheidsbedrijven in Litouwen, Oekraïne en Bosnië. Hij heeft activiteiten in de sectoren metaal, staal, voeding, cement, textiel, vastgoed en media. Het kroonjuweel van zijn zakenimperium is een staalbedrijf in Bosnië. Voorts bezit Romanov bedrijven in onder meer Estland, Letland, Polen, Rusland en Slovakije. Het vermogen van Romanov bedraagt zowat 400 tot 500 miljoen euro.

Of Romanov zijn fortuin altijd op een eerlijke manier heeft verdiend, is niet zeker. Ukio bankas raakte in opspraak, omdat de bank controversiële transacties verrichtte met Sodbiznesbank (SBB). Die bank uit Moskou is de favoriete bank van Russische criminelen en maffiosi. Romanov noemt zichzelf een slachtoffer en zegt dat hij de Litouwse autoriteiten verwittigde toen Ukio geld ontving van SBB. Ukio is van plan een kantoor te openen in Edinburgh, een belangrijk financieel centrum.

Avances

De jongste jaren werd Romanov vooral bekend als eigenaar van voetbalclubs. Hij verwierf 30 procent van Heart of Midlothian ('Hearts') uit Edinburgh in januari 2005 nadat drie andere Schotse clubs zijn avances hadden afgewezen. Negen maanden later kocht Romanov de rest van de aandelen van Hearts. Bijna onmiddellijk joeg hij een schokgolf door het Schotse voetbal door de manager en gedelegeerd bestuurder van de club te ontslaan. De voorzitter nam uit protest ontslag.

Daarop benoemde Vladimir Romanov zijn zoon Roman tot voorzitter en gedelegeerd bestuurder. Waarnemers vragen zich af of Romanov junior de capaciteiten heeft om een voetbalclub te leiden. Romanov is erg onpopulair bij de supporters van Hearts, omdat hij zich mengt in de selectie van de spelers en daardoor onrust veroorzaakt.

Romanov is ook eigenaar van FBK Kaunas uit Litouwen en FC MTZ-RIPO uit Wit-Rusland. Daarnaast zou hij ook invloed hebben op niet minder dan de helft van clubs van de eerste klasse van Litouwen. Romanov wordt dikwijls vergeleken met Roman Abramovich, de Russische eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea.

Wouter VERVENNE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud