Luxemburg: Paul Leesch

De Luxemburger Paul Leesch is een uitstekend voorbeeld van een ondernemer met visie. Hij erfde de familiale koffiebranderij, maar diversifieerde met groot succes naar de kleinhandel en de horeca. In een kleine halve eeuw creëerde de erg discrete Leesch een zakenimperium met tientallen winkels en restaurants. De Cactus-groep is vandaag de op een na grootste privéwerkgever van het Groothertogdom.

Van het arme Litouwen zijn we in Luxemburg aanbeland, met grote voorsprong het rijkste land van de Europese Unie (EU). Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner bedraagt 2,5 keer het EU-gemiddelde. Het Groothertogdom is zelfs het rijkste land ter wereld, tenzij men het Britse overzeese gebiedsdeel Bermuda als aparte entiteit beschouwt.

De zeer hoge welvaart is in grote mate te danken aan de bijdrage van buitenlandse arbeidskrachten en de sterke financiële sector. Buitenlanders nemen ruim een derde van de banen in Luxemburg voor hun rekening. Vele duizenden Belgen, Duitsers en Fransen steken dagelijks de grens over. Maar ook zonder de buitenlandse bijdrage is Luxemburg veel rijker dan de andere Europese landen.

De financiële sector is veruit de belangrijkste bedrijfstak. Hij vertegenwoordigt zowat 33 procent van de economie, tegenover 6 procent in België. De Luxemburgse financiële sector bleef de laatste jaren flink groeien dankzij een succesvolle diversificatie van tradi- tionele bankactiviteiten naar beleggingsfondsen. Voorlopig hebben de Luxemburgse banken weinig last van de Europese spaarrichtlijn, die van kracht werd op 1 juli 2005. Sindsdien moeten zij 15 procent roerende voorheffing afhouden van de renteopbrengst van Belgisch spaargeld.

Gezonde economie

De meeste indicatoren tonen aan dat de Luxemburgse economie gezond is. De economische activiteit stijgt flink, de werkloosheid is laag en de overheidsfinanciën zijn gezond. Dat betekent echter niet dat er geen problemen zijn. De werkloosheid nam de voorbije jaren toe en de overheid moest ingrijpen om het begrotingstekort terug te dringen.

Luxemburg telt weinig bekende ondernemers. Mike Koedinger leidt de grootste onafhankelijke uitgeverij, die naar hem is genoemd. Jean-Claude Bintz en Pascal Koster zijn de toplui van Voxmobile, de jonge mobilofoonspeler waarop Belgacom onlangs een bod uitbracht.

Veel ambitie

Maar wij kiezen Paul Leesch als keizer van Luxemburg. Leesch komt uit een ondernemersfamilie. Paul en zijn broer Alfred namen in 1955 de koffiebranderij van hun vader en twee ooms over.

Paul Leesch had echter meer ambitie. Zeven jaar later opende hij een eerste zelfbedieningswinkel en nog vier jaar later een koffiewinkel.

Het cruciale jaar was 1967. Toen opende Leesch onder de naam Cactus een eerste supermarkt. Dat was een van de zeldzame keren dat de mediaschuwe Leesch zich liet fotograferen.

De volgende jaren groeide de Cactus-groep spectaculair. De groep opende eerst verscheidene supermarkten en later ook winkelcentra, delicatessenwinkels en restaurants. De winkels verkopen behalve voeding een enorme waaier aan producten, zoals kleding, bloemen, fietsen, elektrische huishoudapparaten en computers.

Bij Leeschs pensionering in 2001 omvatte de Cactus-groep 5 buurtwinkels, 10 supermarkten, 1 hypermarkt, 4 Hobbi-centers, 15 restaurants en 19 gespecialiseerde winkels. De groep boekte een omzet van 550 miljoen euro en telde 3.333 personeelsleden. Alle andere Lu-xemburgse supermarktketens zijn verdwenen of overgenomen door buitenlandse groepen. Vandaag is de Cactus-groep na Arcelor Mittal de grootste privéwerkgever van Luxemburg.

Wouter VERVENNE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud