Malta: Albert Mizzi

Met Malta is in onze reeks de kleinste lidstaat van de Europese Unie aan de beurt. De eilandengroep is in oppervlakte een honderdste van België (316 km2), maar op de groep rotsen tussen Sicilië en Libië wonen ruim 400.000 Maltezen. Met 1.260 inwoners per vierkante kilometer is Malta een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Bovendien krijgen de Maltezen elk jaar het gezelschap van meer dan 1 miljoen toeristen. Bijgevolg is toerisme voor de dwergstaat een belangrijke bron van inkomsten. Ook Hollywood ziet wel iets in de stofferige archipel: Malta vormde de achtergrond voor grootse sandalenfilms als Troy, Gladiator en Alexander. Alan Parker koos de Sint-Elmoburcht in Valletta uit als filmlocatie voor de Turkse gevangenis in Midnight Express.

De 'industrie' van Malta is weinig meer dan één fabriek: de Frans-Italiaanse halfgeleidergroep STMicroelectronics koos in 1981 Malta uit voor een belangrijke productievestiging en die chipfabriek neemt 60 procent van de Maltese export voor haar rekening.

Hedge funds

Malta doet wel pogingen om zijn economie te diversifiëren. Met een soepele regelgeving hoopt de Maltese financiële waakhond MFSA de hoofdstad Valletta tot een nieuw Luxemburg of Dublin te doen uitgroeien. Het MFSA gaat er prat op dat hefboomfondsen in ijltempo een licentie krijgen, met een minimum aan verplichtingen voor prospectus en schuldgraad. In een jaar tijd verdubbelde het aantal hedge funds op het eiland tot bijna 100.

Malta ambieert het lidmaatschap van de eurozone op 1 januari 2008, samen met Cyprus. Om het land de euro binnen te loodsen, doet de regering verwoede pogingen om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product, onder de Maastricht-norm van 3 procent.

Dat zou voor de Maltese regering een huzarenstukje zijn, want ze heeft in de lokale pers de naam spilziek te zijn. Zo stond Malta in 2004 maandenlang in rep en roer voor de 9 miljoen Maltese lire (21 miljoen euro) die het ministaatje uittrok om zijn Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie te verhuizen van een benepen kantoor in de Belliardstraat naar een kantorenblok in de Archimedesstraat, in het hart van de Europawijk. De 50 werknemers hebben nu ruimte zat in de bovenste vijf verdiepingen van de building. Het dagblad Malta Independent merkte fijntjes op dat de overige drie verdiepingen en de drie verdiepingen ondergrondse parkeergarage leeg blijven staan tot 2013, als het kleine Malta zes maanden lang het voorzitterschap van de grote Europese Unie op zich mag nemen.

Het Maltese Rekenhof boog zich over de controversiële Brusselse vastgoeddeal, maar oordeelde dat alles koosjer verliep. Verrassend was allerminst dat Albert Mizzi de regering bij de deal adviseerde. In Malta kan immers zo goed als niets gebeuren zonder dat de 80-jarige ondernemer er een hand in heeft.

Mizzi ging in 1946 op zijn 19de aan de slag bij Alf Mizzi & Sons. Sindsdien is er geen enkele sector waar het familiebedrijf geen vinger in de pap heeft, of het nu vastgoedpromotie, hotels en toerisme, horeca, import-export, bouw of retail is.

De ondernemer slaagt er via zijn politieke connecties steevast in de vertrouwensman van de regering te zijn, welke partij er ook aan de macht is. Zo richtte Mizzi in 1973 de staatsluchtvaartmaatschappij Air Malta op, die hij vervolgens 19 jaar lang leidde. Ook voor de topfunctie bij de overheidsbedrijven in scheepvaart (Sea Malta), petroleum (Mediterranean Oilfield Services), verzekeringen (Middle Sea) en scheepsbouw (Malta Shipbuilding) kon de regering in moeilijke tijden altijd bij één steun en toeverlaat terecht: Albert Mizzi.

Zijn precieze fortuin kent niemand. Mizzi gruwt net als alle Maltese familiale ondernemers van de openheid die een beursnotering meebrengt. Op de kleine beurs van Valletta noteert slechts een handvol bedrijven, die altijd buitenlandse bedrijven of de overheid als meerderheidsaandeelhouder tellen.

Het zwaargewicht van de Maltese beurs is HSBC-dochter HSBC Bank Malta, goed voor 37 procent van de Maltex-index. Sinds 1999 is de voorzitter van HSBC Bank Malta een bekende lokale ondernemer, namelijk - u raadt het - Albert Mizzi.

Kurt VANSTEELAND

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud