Advertentie
Advertentie

Beurs van Mumbai steekt Parijs voorbij

Gautam Adani kan weer lachen. Zijn bedrijven stuwen de Indiase beurs. ©Hindustan Times via Getty Images

De beurs van Mumbai staat sinds vorige week opnieuw in de top vijf van de beurzen met de grootste marktkapitalisatie. Het beursherstel Gautam Adani's zakenimperium stuwt de Indiase aandelenmarkt.

In tegenstelling tot haar Europese tegenhangers kampt de beurs van Mumbai niet met lentemoeheid. De totale marktkapitalisatie van de Indiase beurs is opgelopen tot meer dan 3.300 miljard dollar.

Dat is onder meer te danken aan het forse koersherstel bij de bedrijven van de Indiase industrietycoon Gautam Adani. Begin dit jaar werd zijn conglomeraat in het vizier genomen door de shortseller Hindenburg Research. Adani's overkoepelende Adani Group, die steenkoolbedrijven, lucht- en zeehavens, infrastructuurprojecten en data- en mediabedrijven omspant, werd in een onderzoeksrapport van Hindenburg beticht van misleiding en fraude.

Advertentie

De publicatie van dat rapport trok een verkoopgolf op gang die Adani's bedrijven zo'n 50 miljard dollar aan beurswaarde kostte. Sinds de storm rond het Hindenburg-rapport is gaan liggen, probeert de Adani Group het vertrouwen van de markt opnieuw te herwinnen, onder meer door haar bedrijven sterker te kapitaliseren. Die inspanningen beginnen stilaan te renderen. De waarde van de verschillende beursgenoteerde bedrijven van Adani dikte vorige week met zowat 15 miljard dollar aan.

Het spiegelbeeld zagen we vorige week in Frankrijk, dat zijn positie als vijfde grootste beurs ter wereld opnieuw moest afgeven aan India.

In Parijs stonden de Franse luxeaandelen zoals Kering en Hermès  en het superzwaargewicht LVMH de voorbije week onder druk. Aan de basis ligt de vrees voor een afkalvende consumentenvraag in China en de Verenigde Staten. Die appelflauwte in de luxesector kostte de Franse beurs 100 miljard dollar beurswaarde, waardoor India haasje-over kon spelen.

Bovendien profiteert de beurs van Mumbai van de instroom van institutionele partijen die hun Chinese investeringen heroriënteren naar India. Door de toenemende economische en geopolitieke spanningen tussen China en de VS halen internationale vermogensbeheerders wat eieren uit hun Chinese mandje, en dan vormt het buurland India een valabel alternatief.

India wordt vaak de nieuwe groeitijger genoemd, nu de economie in China trager groeit. Analisten wijzen op de 'aantrekkelijke fundamenten' van het land, zoals de snelle verstedelijking, de groeiende geschoolde beroepsbevolking en de snelle bevolkingsgroei. De beurs van buurland China blijft met een totale marktkapitalisatie van ruim 10.000 miljard dollar nog enkele maatjes groter.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.