Advertentie

Evergrande mist belangrijke betaling

De hoofdzetel van Evergrande (vooraan) in Shanghai. ©AFP

Evergrande moest donderdag met 83,5 miljoen dollar over de brug komen, maar heeft dat niet gedaan. Daarmee komt een faillissement dichterbij.

Evergrande, de wankelende Chinese vastgoedreus, wist woensdag beleggers gerust te stellen door te zeggen dat het voor een betaling op donderdag een deal had gesloten met de obligatiehouders. Zoals we al eerder berichtten, was de deal vanaf het begin af aan al erg vaag. Het was bijvoorbeeld niet bekend voor hoeveel geld de deal was gesloten. En nu blijkt inderdaad dat Evergrande donderdag niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.

Hoe gevaarlijk is Evergrande voor de beurs?

'Het bedrijf gaf geen enkel teken dat het de betaling van 83,5 miljoen dollar donderdag heeft verricht', meldt het persbureau Bloomberg. Het laat ook weten dat de tak voor elektrische auto's van de onderneming inmiddels al geen lonen meer uitbetaalt aan werknemers. Europese banken zouden nu druk bezig zijn hun beleggers te vertellen dat de blootstelling aan Evergrande beperkt is.

Die exposure lijkt inderdaad mee te vallen. Het Chinese banksysteem is niet zo verweven met de rest van de wereld zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse systeem. Daardoor lijkt een herhaling van de wereldwijde financiële crisis in 2008 onwaarschijnlijk. Maar in China kan het wel de vastgoedmarkt vertragen, waardoor banken - die panden als onderpand voor hun leningen hebben - in de problemen kunnen komen. Het gevolg kan een Chinese kredietcrisis zijn, zodat de economie van de Volksrepubliek een knauw kan krijgen.

30 dagen

Met het missen van de betaling lijkt een faillissement steeds dichterbij te komen. Inmiddels is wel een wachtperiode van 30 dagen toegekend waarin de vastgoedgroep nog altijd aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Maar daarnaast komt er volgende week woensdag ook al weer een nieuwe betaling van 47,5 miljoen dollar aan. Daarmee lijkt de liquiditeitscrisis compleet.

Voor dit moment lijkt het probleem vooral in China te zitten.
Christine Lagarde
Voorzitster ECB

De financiële markten reageren nog redelijk rustig, al moeten de Europese beurzen gemiddeld wel 0,8 procent inleveren rond 12.30 uur. Geruststellende woorden kwamen er eerder van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell. Hij zei dat de blootstelling van Amerikaanse banken aan Evergrande beperkt was en dat het vooral een Chinees probleem was.

Ook de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, zegt dat Europese banken maar beperkt zijn blootgesteld aan de Chinese vastgoedgigant. Al zegt Lagarde wel dat alle financiële markten met elkaar verbonden zijn. 'Maar voor dit moment lijkt het probleem vooral in China te zitten.'

Vastgoedcrisis

Als Evergrande tot een vertraging op de Chinese vastgoedmarkt leidt, krijgt de economie van China waarschijnlijk een harde klap, zelfs als de Volksrepubliek de bankproblemen in de hand weet te houden. Dat zei topeconoom Kenneth Rogoff onlangs in een artikel op VoxEU.

'De Chinese vastgoedmarkt is goed voor 29 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) (zie grafiek). De economische voetafdruk is zo groot dat het moeilijk voor te stellen is hoe een significante vertraging van de Chinese groei kan worden afgewend, zelfs als de problemen bij de banken onder controle blijven.'

'Wel hebben de Chinese autoriteiten een enorme invloed op de huizenmarkt. In het verleden hebben ze allerhande maatregelen genomen om de markt af te remmen of te stimuleren', zegt de econoom. 'Maar het gaat niet alleen om het stabiliseren van de prijzen. Het land moet ook de productie en de werkgelegenheid die dat met zich meebrengt op peil houden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud