Advertentie
Advertentie

Zoeken naar winnaars tussen de verliezers

Hoewel de Bel20 sinds Nieuwjaar met glans een vijfde hoger spurtte, bengelt ruim een vijfde van de Belgische aandelen dit jaar in het rood. Vaak zijn die verliezen terecht. Maar zijn er ook onterechte pineuten?

Het seizoen van de halfjaarresultaten zit er bijna op. Voor veel bedrijven was het een semester met grand-cru-allures. Dat levert ook op de beurs mooie winsten op. Een op de tien Belgische aandelen kan met een klim van meer dan 50 procent sinds Nieuwjaar uitpakken. Ondernemingen als Deceuninck en D’Ieteren zagen hun koersen zelfs verdubbelen.

4,1%
TINC is een van de veiligste aandelen op het koersenbord. Je koopt het vooral voor het dividendrendement van 4,1 procent bruto (2,87% netto).

Toch hebben niet alle bedrijven de coronakater doorgespoeld. Ruim 30 ondernemingen zadelen hun aandeelhouders dit jaar met verlies op. Daaronder zitten vooral biotechnamen. Veel spelers uit de sector rapporteerden ontgoochelende onderzoeksresultaten, wat het hoge risicogehalte van biotech nog eens illustreert.

Galapagos stapelde de tegenvallers op na de afkeuring van zijn reumamiddel Jyseleca door de Amerikaanse farmawaakhond FDA. Een vergevorderd middel tegen de longziekte IPF en een studie naar een medicijn tegen knieartrose gingen de vuilnisbak in. Het dure Toledo-onderzoeksprogramma kent heel magere resultaten. Topman Onno van de Stolpe stapte deze week op. Galapagos bengelt een derde onder zijn kaspositie van 5 miljard euro, en zoekt naar een overname om de eigen teleurstellingen door te spoelen. Het gevolg? Het analistenheir dat ooit zo enthousiast was over het bedrijf houdt het overwegend bij een lauw ‘bijhouden’-advies.

Celyad Oncology speelde de helft van zijn waarde kwijt. De kas is bijna continu zo goed als leeg en in zijn zoektocht naar financiering moest het Waalse bedrijfje een deal sluiten met de Amerikaanse investeerder Lincoln Park. Niet tegen de beste voorwaarden. Sommige beurshuizen staakten de opvolging van het aandeel. Diegenen die Celyad blijven opvolgen, zijn optimistisch over het technologische platform. Maar alle studies zitten in een prille fase.

Bone Therapeutics verloor zijn supporters maandag, toen het bedrijf uit Gosselies meldde dat zijn potentieel middel tegen knieartrose niet beter werkte dan een placebo.

Interessanter zijn de biotechbedrijven die met goed nieuws kwamen, maar hun koersen zagen imploderen wegens de bekoelde geestdrift voor de sector in Brussel. Sequana Medical pakte uit met positieve resultaten voor zijn implanteerbare alfapomp die overtollig vocht wegpompt. Toch zakte het aandeel 40 procent. Donderdag kreeg het nog een tik, want door het wereldwijde tekort aan elektronische componenten loopt Sequana een halfjaar vertraging op met het indieningsdossier in de VS.

Acacia Pharma kreeg vorig jaar met vertraging het fiat van de FDA voor Barhemsys en Byfavo, middelen tegen respectievelijk misselijkheid en voor verdoving. ‘De koers daalde fors, terwijl het risicoprofiel van de onderneming behoorlijk is verbeterd’, stipt Laura Roba, analiste van Degroof Petercam, aan. ‘Beide middelen mikken op het verkorten van ziekenhuisopnames en helpen daarmee de achterstanden in operaties goed te maken.’ Ze hanteert een koopadvies en een koersdoel van 6,80 euro. De eerste verkoopcijfers zijn bevredigend.

Brand

Het Mechelse Biocartis incasseerde een zware klap door een brand die het magazijn vernielde en een productielijn trof. De diagnosticaspecialist rapporteerde een forse versnelling van de verkopen, maar de tweede jaarhelft dreigt magerder uit te vallen omdat het bedrijf niet alles zal kunnen leveren. Volgens KBC Securities een tijdelijke dip, en een koopkans. De waardering is niet meer zo overdreven hoog als vroeger. In drie jaar zakte de koers twee derde omdat het bedrijf zijn hooggespannen beloftes niet kon waarmaken. Het risico blijft torenhoog, want ondanks de verkoopversnelling dalen de marges en lopen de verliezen op.

Nog in de gezondheidssector legde Fagron tegenvallende resultaten voor. Een fors toegenomen concurrentie knaagde aan de winstgevendheid. ‘Tegen 13 keer de verwachte brutobedrijfswinst is Fagron nog altijd niet goedkoop’, meent het beursblad De Belegger.

Telenet is onze top pick in de telecomsector. Tegen 2022 verwachten we een dividendrendement van 8,8 procent.
Vivien Maquet
Analist Degroof Petercam

Behalve de biotech zitten er enkele terugkerende ‘probleemgevallen’ bij de pineuten. De zwaar verlieslatende maker van koeltorens Hamon hoort zowat elk jaar bij de grootste dalers in Brussel en overleeft alleen bij de gratie van de Waalse overheid. Het technologiebedrijf Crescent - het nieuwe Option - heeft met voorzitter Eric Van Zele en de fusie met enkele van diens bedrijven opnieuw een toekomst, maar moet nog veel bewijzen. Eerst de negatieve cashflows wegwerken bijvoorbeeld.

Bij Avantium, dat bioafbreekbare materialen ontwikkelt die plastics kunnen vervangen, is het nog altijd wachten op de beslissing of het bedrijf een vlaggenschipfabriek voor hernieuwbare polymeren kan bouwen. De analisten zijn heel verdeeld over het aandeel. Terwijl ING en Degroof Petercam een koopadvies hanteren, geeft KBC Securities de raad posities af te bouwen. Zelfs als de fabriek groen licht krijgt, staat Avantium voor enorme investeringen waarvoor het nog geen financiering heeft. De technologie is beloftevol, maar voor de gemiddelde belegger is het risico te hoog.

Ook over Ontex heerst verdeeldheid. De luiermaker is populair bij shorters, die speculeren op een koersdaling. Hun argumenten: Ontex lijdt onder dure grondstoffen, een scherpe concurrentie met machtige multinationals als Pampers-maker Procter & Gamble, wispelturige wisselkoersen en een gebrek aan prijszettingsmacht omdat het zelf geen topmerken heeft. Bovendien is de schuldgraad - die is opgelopen tot vier keer de brutobedrijfswinst (ebitda) - erg hoog. ‘We zijn niet tevreden over onze resultaten, al tonen die de eerste tekenen van verbetering’, zei CEO Esther Berrozpe tijdens de analistencall.

Toch zien sommige analisten waarde in Ontex. Al zijn dat alleen die dicht bij huis. Bij KBC Securities, Degroof Petercam, ING en Kepler Cheuvreux klinkt het unisono ‘kopen’. Bij buitenlandse kleppers als Goldman Sachs of Oddo luidt het ‘verkopen’. ‘De nieuwe CEO heeft tal van initiatieven opgezet om de performantie te verbeteren’, stelt ING-analist Reg Watson. Hij hanteert met 18,71 euro het hoogste koersdoel. ‘Zoals een nieuwe organisatie met twee divisies en een structuur zonder lagen om sneller te kunnen beslissen. De innovatie en de productportefeuille zijn voortaan gecentraliseerd. Kostenbesparingen moeten 60 miljoen euro opleveren en zo de duurdere grondstoffenfactuur uitvlakken.’ Voorlopig hebben de pessimisten het echter bij het rechte eind.

Bierbrouwer

Bij de kleppers van de koerslijst kan AB InBev nog nipt op een meerderheid koopadviezen rekenen. De brouwer verloor veel fans na de magere halfjaarcijfers en de opmars van de deltavariant in Zuidoost-Azië, waar meerdere landen de horeca opnieuw aan banden legden. In tegenstelling tot Heineken en Carlsberg slaagt ’s werelds grootste brouwer er minder goed in de gestegen kosten door te rekenen.

Bovendien blijft de schuldgraad van 4,4 keer de ebitda hardnekkig hoog. AB InBev moet op die schulden gemiddeld een stevige 4 procent rente betalen, wat de winstgevendheid ondermijnt. Al kan de Amerikaanse dollar, waarin de meeste schulden uitstaan, soelaas bieden. De dollar verzwakte recent tegenover de ‘verdienmunten’ van de brouwer, zoals de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso. Door het slechte nieuws is de waardering van AB InBev teruggevallen tot het laagste peil sinds 2018. Dat is volgens velen een instapkans voor wie enkele jaren geduld heeft.

In de telecom hinken Orange Belgium en Telenet achterop. Bij dat eerste is de verklaring niet ver te zoeken. In tegenstelling tot wat veel aandeelhouders hoopten, tastte moeder Orange niet dieper in de buidel om haar Belgische dochter in te lijven. Intussen noteert het aandeel ruim een tiende lager dan het overnamebod van 22 euro. Operationeel draait alles naar behoren. Vorig kwartaal steeg de omzet 7,5 procent, maar de gemiddelde analist loopt niet langer warm voor het verhaal.

Kostenbesparingen moeten Ontex 60 miljoen euro opleveren en zo de duurdere grondstoffenfactuur uitvlakken.
Reg Watson
Analist ING

Telenet is met liefst 90 procent koopadviezen het meest geliefde telecomaandeel. ‘Onze top pick in de sector’, benadrukt Vivien Maquet van Degroof Petercam. ‘De verwachte groei van de vrije cashflow met 6,7 procent laat toe een aantrekkelijk, voorspelbaar en betrouwbaar dividend van minimaal 2,75 euro naar de aandeelhouders te laten vloeien. We verwachten dat dat jaarlijks met 2 procent zal toenemen. Tegen 2022 rekenen we op een brutodividendrendement van 8,8 procent. In de tweede jaarhelft zien we twee mogelijke katalysatoren. Een: de verkoop van het Waalse VOO, dat voor Telenet een opportuniteit kan bieden om een nationale voetafdruk te krijgen. Twee: de gesprekken met de netbeheerder Fluvius over een gemeenschappelijk datanetwerk in Vlaanderen. Die moeten in september of oktober eindigen.’

Bpost kan bij vier op de vijf analisten op een koopadvies rekenen. ‘Tegen 3,7 keer de ondernemingswaarde (de beurswaarde plus de schulden) versus de ebitda noteert het aandeel goedkoper dan zijn historisch gemiddelde van 4’, zegt ING-analist Marc Zwartsenburg. ‘Maar Bpost heeft werk om het vertrouwen van de beleggers terug te verdienen, terwijl de visibiliteit van de winst dit jaar erg beperkt is.’

Over de verzekeraar Ageas is het enthousiasme geluwd. De cijfers over het tweede kwartaal bleven onder de verwachtingen. Vooral de winstdip in Azië was een negatieve verrassing. Daarnaast zal het derde kwartaal lijden onder de overstromingen in België. Ageas raamt de kostprijs op 400 miljoen euro, of 55 miljoen na tussenkomst van de herverzekeraars.

Maar de tegenvallers zijn vooral eenmalig. De groei van de premie-inkomsten met 18 procent is een opsteker voor de lange termijn. Tegen 9,5 keer de winst en een dividendrendement van 6,4 procent bruto is het aandeel niet duur.

Met 1 koopaanbeveling op 14 adviezen is Colruyt het minst geliefde Belgische aandeel. De warenhuisketen miste de verwachtingen en stelt dat het uitdagend wordt om de cijfers van vorig boekjaar te evenaren. De groep uit Halle verliest al twee jaar marktaandeel. Toch noteert het aandeel nog altijd met een premie van 15 procent tegenover de sector.

Congo

Bij de overige verliezers van de koerslijst krijgt de Congoholding Texaf alleen maar lof. Met KBC Securities volgt slechts één beurshuis het aandeel, maar ook de meeste beleggingsbladen zijn optimistisch. Texaf haalt 90 procent van zijn inkomsten uit de verhuur van vastgoed in Kinshasa, de rest uit een steengroeve nabij de Congolese hoofdstad. Begin dit jaar vielen de huurinkomsten licht terug wegens een beperkte leegstand van 6 procent. Door de coronacrisis raakten minder expats - belangrijke huurders voor Texaf - Congo binnen. Het is een contrast met de voorbije jaren, waarin elk opgeleverd project bijna onmiddellijk verhuurd raakte.

Volgens KBC-analist Wido Jongman gaat het om een tijdelijk fenomeen: ‘Texaf biedt een unieke, niet met schulden gefinancierde vastgoedportefeuille van hoge kwaliteit en met een hoog rendement. Gebaseerd op de som van de delen en de cashflows, zien we minstens 30 procent potentieel.’ Al kleeft aan het aandeel een hoger risico. Het politieke klimaat en de wankele veiligheidssituatie in Congo moet je erbij nemen.

De infrastructuurinvesteerder TINC haalt weinig het nieuws, wat de matte koers kan verklaren. Nochtans verhoogde ING de rating in maart tot ‘kopen’. TINC is dankzij zijn vele projecten van snelwegen tot sluizen of windmolens - vaak in samenwerking met de overheid - een van de veiligste aandelen van het koersenbord. Het garandeert stabiele of groeiende cashflows voor decennia. TINC koop je voor het relatief veilige dividendrendement van 4,1 procent bruto. De onderneming doet vaak een beroep op zijn aandeelhouders voor vers geld, wat de koers tijdelijk onder druk zet. In het verleden bleken dat instapkansen.

In sommige segmenten van het vastgoed zijn de dividenden minder zeker geworden sinds corona. De kantoorverhuurder Befimmo snoeide stevig in zijn coupon. Het thuiswerk zal niet verdwijnen, wat de vraag doet rijzen of er nog zoveel nood is aan kantoorruimte. Dat trof ook Leasinvest en Warehouses Estates, die naast kantoren ook winkels verhuren die het door de opmars van de e-commerce moeilijk hebben.

En dan zijn er nog enkele nieuwkomers die hun intekenaars met een kater opzadelden. De investeerder in sociale woningbouw Inclusio doet nobel werk, maar het dividendrendement van 2,1 procent bedraagt amper de helft van dat van de commerciële sectorgenoot Home Invest. Bovendien heeft die laatste een uitmuntend trackrecord. Sinds de beursgang in 1999 steeg de coupon ieder jaar, terwijl Inclusio zich nog moet bewijzen.

De specialist in digitale administratie UnifiedPost bengelt 12 procent onder zijn introductiekoers. De investeerders van het eerste uur maakten massaal gebruik van de beursgang om naar de exit te hollen, wat niet bepaald aanzet tot kopen. Bovendien haalde het bedrijf begin dit jaar minder nieuwe klanten binnen dan verwacht. De waardering is voor een groot stuk gestoeld op toekomstige groei en overnames, wat het aandeel een hoger risicoprofiel geeft.

Wie in de achterblijvers belegt, moet beseffen dat er vaak goede redenen zijn waarom aandelen achterophinken. Maar soms kunnen waardebeleggers zaakjes doen als het achterophinken te wijten is aan desinteresse of aan een partij die absoluut van haar stukken af wou. Een grondige analyse is altijd nodig. Wie het zich kan veroorloven, moet misschien beleggen in zowel de toppers als de floppers van het koersenbord. Volgens een analyse van het New Yorkse researchbedrijf CFRA klopte je de voorbije kwarteeuw op die manier nipt de S&P500-index. Zo’n portefeuille schommelde wel veel meer. Niet voor zwakke magen dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud