Advertentie
korte metten

De fiscus en de koffie

©Photo News

Een belastingdeal van een koffieketen, Duitsland en Frankrijk die weer groeien, positieve bedrijfsresultaten en het spannend begin van een wereldtop. Een kleurrijk begin van de dag voorwaar.

Bedrijven en de fiscus, het zal altijd een relatie onder spanning blijven. Bedrijven zijn altijd op zoek naar achterpoortjes om zo weinig mogelijk belasting te moeten betalen. De fiscus weet dat maar al te goed en omdat zijn middelen beperkt zijn, is hij vaker geneigd om een deal te sluiten met wegsluipende bedrijven. Kwestie van toch nog iets uit de brand te slepen.

Maar die belastingdeals komen meer en meer onder vuur te liggen. De gigantische winsten van tal van bedrijven zijn de overheden – die in deze postcrisistijden moeten besparen - een doorn in het oog. Waarom kunnen ondernemingen niet gewoon de regeltjes naleven en de bijdrage tot het algemeen welzijn leveren die van hen wordt verwacht?

Deze krant maakte eerder deze week al gewag van een fiscale ruling die biergigant AB InBev afsloot met de Belgische fiscus. Nu neemt de Europese Commissie een andere deal onder vuur: tussen de populaire Amerikaanse koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus. De ruling zou in strijd zijn met de richtlijnen van de OESO.

Het nieuws over Starbucks is een van de meer opvallende items in een ochtend die gedomineerd werd door (Belgische) bedrijfsresultaten en bbp-cijfers. Het hoofdstuk over de bbp-cijfers van het derde kwartaal wordt straks (om 11 uur) afgerond met cijfers voor de gehele eurozone. Vanmorgen bleek alvast dat Duitsland en Frankrijk allebei weer (licht) zijn gegroeid, en zo een recessie hebben weten te vermijden.

De resultatenstroom was overwegend positief gekleurd. Agfa-Gevaert bijvoorbeeld wist ondanks een 10 procent lager omzet meer winst te behalen en zelfs de analistenprognoses te kloppen. De slabakkende wereldeconomie blijft niettemin een continue bron van zorgen voor de beeldvormingsgroep uit Mortsel.

Agfa stijgt een klein procent op Euronext Brussel. Dan doet Bekaert het een stuk beter: 3 procent winst laat de staalkoordproducent optekenen. De 5 procent omzetgroei was dan ook merkelijk hoger dan verwacht. Met dank aan Latijns- en Noord-Amerika.

Eveneens mooie cijfers bij Kinepolis. In het derde kwartaal kreeg de bioscoopuitbater 12 procent meer bezoekers over de vloer. De flauwe zomer in België en Frankrijk lokte meer filmliefhebbers naar de zalen, maar ook overnames in Spanje en Nederland hielpen een handje.

Terwijl wij onze tanden zetten in een vloot bedrijfsresultaten (ook nog Sioen, Befimmo, Home Invest, Dexia en Airbus) hangt er veel spanning in de lucht op de G20-top die dit weekend in Australië plaatsvindt. De Russen zijn er present met extra oorlogsbodems, maar kregen van de Britse premier David Cameron al een stevig schot voor de boeg. Wegens de dubbelzinnige rol die ze spelen in Oekraïens conflict natuurlijk.

Advertentie
Gesponsorde inhoud