Advertentie
Advertentie

AB InBev maakt WK-balans op

AB InBev topman Carlos Brito ©Bloomberg

's Werelds grootste brouwer AB InBev publiceert donderdag voorbeurs tweedekwartaal- en halfjaarresultaten. Die zullen naar verwachting hoger uitkomen dan een jaar eerder, met dank aan het WK voetbal, overnames en de synergieën uit de overname van Corona-brouwer Grupo Modelo.

De algemene analistenconsensus is zonder meer optimistisch. Volgens de cijfers van Bloomberg mikken ze op een omzet van 12 miljard dollar, een ruime bedrijfswinst (voor afschrijvingen en afboekingen, bekend als ebitda) van 4,53 miljard dollar en een genormaliseerde nettowinst van 2,18 miljard dollar.

Dat zou allemaal neerkomen op groeicijfers van rond de 10 procent. De redenen daarvoor zijn divers. Allereerst is er de bonus van het WK voetbal in Brazilië. AB InBev is hoofdsponsor van dat evenement, en kon die troef extra uitspelen in een van zijn absolute topmarkten. Het WK eindigde na de afsluiting van het eerste halfjaar, maar dat maakt weinig uit voor AB InBev. De voorraadopbouw in de aanloop naar die voetbalhoogmis was toen immers al achter de rug, en het is vooral dat wat in de cijfers van AB InBev zit.

Advertentie

Daarnaast blijft AB InBev profiteren van de synergieën die gehaald worden uit de overname van de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo. Die liggen voor op schema, te danken aan het feit dat de Mexicanen al hadden geanticipeerd op die overname, en al in ware Brito-stijl hun bedrijf aan het klaarstomen waren. Ook de terugkoop van de Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Breweries en de overname van de grote Ginber-brouwerij in China geven de cijfers een zetje.

Alle analisten zijn opmerkelijk positief over AB InBev. De relatief hoge waardering wordt unaniem als terecht afgedaan wegens het groeiprofiel (China op de lange termijn) en de sterke positie van de groep wereldwijd. Het enige zorgenkind blijft Europa. De West-Europese biermarkt blijft op de sukkel, en daar komen de problemen in Oekraïne bovenop. Maar gezien de relatief kleine schaal van die operaties, lijkt niemand zich daar echt zorgen over te maken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.