Advertentie
Advertentie

'Beleggen in olie doe je best in Rusland'

Boeiende tijden brengen traditioneel boeiende economische literatuur. Dat is natuurlijk uitstekend nieuws voor al wie geïnteresseerd is in wat reilt en zeilt in de wereld. Maar er is jammer genoeg ook een schaduwzijde. Om die informatielawine te overleven is het eerst verzamelen geblazen, dan schiften, en in het beste geval uiteindelijk ook lezen. Nog vaker kijk je na verloop van tijd gedeprimeerd aan tegen een stapel ongelezen artikels en boeken.

Gelukkig was er deze week de oase van rust die ICE heet. Met die exponent van Duitse pünktlichkeit en verzorgdheid spoor je op krap drie uur van Brussel naar Frankfurt. Geen mails (het gebrek aan WiFi is een heerlijke anomalie op de voor het overige moderne trein), geen telefoontjes, maar heerlijke rust en tijd om wat leesachterstand in te halen.

En dan stommel je al eens op een aangename verrassing, zoals het gesprek dat Fortune enkele weken geleden had met Stephanie Pomboy. Deze marktstratege bij de commerciële onderzoeksinstelling MacroMavens voorspelde begin dit jaar dat Amerikaans staatspapier beter ging presteren dan de markt. Aandelen buiten, zo luidde haar advies, en overheidobligaties en goud binnen. Haar adviezen belanden op de bureau's van grote hefboomfondsen zoals Passport Capital en vermogensbeheerders als BlackRock en Fidelity.

'Ik heb omdat ik zo somber was in de eerst helft van het jaar geen enkele uitnodiging gekregen voor een cocktail party', lacht ze.

Kan ze nog eens in haar glazen bol kijken? Wat verwacht ze bijvoorbeeld voor de rest van het jaar? 'Ik wed dat de Federal Reserve de optie van een verdere kwantitatieve versoepeling openhoudt en dat ze in Washington nog een hele tijd veel herrie maken maar eigenlijk niets doen.'

Moeten beleggers dan aandelen blijven vermijden? Niet noodzakelijk, vertelt Pomboy. 'Op langere termijn wil je zeker een blootstelling hebben aan de ontluikende economieën. Dat is de nieuwe wereldorde. Ik ben geneigd vooral Aziatische aandelen aan te raden omdat die zo sterk gericht zijn op China.'