Boodschap aan Frankfurt: 'Nous avons peur'
'Nous avons peur'. Dat is de legendarische quote van de Belgische staatsman Paul-Henri Spaak voor de Verenigde Naties in 1945. Gericht aan de Sovjet-Unie.
Spaak was ook één van de peetvaders van de naoorlogse 'Europese gedachte'. Europa eenmaken om definitief te vermijden dat de horror van de eerste helft van de twintigste eeuw zich ooit nog zou kunnen herhalen.
We vergeten het te vaak, maar de muntunie is de logische voortzetting van die Europese gedachte. En die muntunie is vandaag in acuut gevaar.
Daarom wil ik de dramatische quote van Spaak nog eens herhalen in een oproep naar Frankfurt. Alleen de Europese Centrale Bank kan op korte termijn de euro redden.
Als de ECB echt vindt dat Italië in tegenstelling tot Griekenland alleen een liquiditeitsprobleem en geen solvabiliteitsprobleem heeft, moet ze de raad van Paul De Grauwe volgen. En niet langer met een madeliefje in het knoopsgat ten oorlog trekken.
Frankfurt moet NU de boodschap geven dat het haar menens is Italië te verdedigen. En dat ze desnoods bereid is oneindig obligaties in te kopen. Ja ja, daarmee dreigt Frankfurt Rome de indruk te geven dat ze de begrotingsteugels weer mag vieren.
Maar dat is op dit ogenblik echt wel de minste van twee kwaden. Wat baat het dat de ECB haar 'orthodoxie' vrijwaart, als ze tegelijk verantwoordelijk is voor het einde van de muntunie?
Want: daar komt het op neer. Als beleggers Italië - dat komend jaar alleen al 300 miljard schulden moet herfinancieren - lang genoeg droogleggen mondt een liquiditeitsprobleem al snel uit in een solvabiliteitsprobleem. Dan wordt Italië het landenequivalent van Dexia. En zijn de gevolgen niet te overzien.
Daarom, beste Mario Draghi. Red niet alleen uw 60 miljoen landgenoten. Maar alle 300 milijoen burgers van de eurozone. En geef de beleggers die Italiaans papier dumpen de boodschap dat ze het vanaf nu moeten opnemen tegen haar drukpers. En dat ze het van die drukpers nooit kunnen halen.
Meest gelezen
- 1 De must-reads van het weekend
- 2 Vlaams minister Annick De Ridder: 'Ik zit hier niet om de Vlaming cadeaus te geven'
- 3 Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
- 4 Ondernemer Marc Coucke: ‘Politici vragen me soms om advies. Maar of ze luisteren, weet ik niet’
- 5 Nieuwe supernota van formateur De Wever valt niet overal even goed