Advertentie

'CREG biedt Elia extra potentieel vanaf 2016'

Het regelgevend kader lijkt voor Elia vanaf 2016 aantrekkelijker te worden in België. 'De nieuwe tariefmethodologie van de regulator CREG biedt veel meer opwaarts potentieel voor Elia in vergelijking met de huidige regelgeving. En het zal tot uiting komen in hogere dividenden', klinkt het bij analisten.

Maandag verhoogde KBC Securities reeds het advies voor Elia tot 'bijkopen'. Bank Degroof doet vandaag hetzelfde en verhoogt het koersdoel tevens met 15 procent tot 44 euro. Analist Bart Jooris is daarmee de meest optimistische van de tien analisten die het aandeel volgen.

Dat heeft alles te maken met de hoger dan verwachte halfjaarwinst van het bedrijf, in het bijzonder bij de Duitse activiteiten. Bovendien oogt de nieuwe tariefmethodologie van regulator CREG aantrekkelijk voor de winstevolutie van Elia en het dividend in de periode 2016-2019. 

Advertentie

Elia is de hoogspanningsnetbeheerder in België en heeft ook 60 procent van 50Hertz, zijn evenknie in Duitsland, in handen. Omdat ze allebei monopolisten zijn in eigen land, worden de tarieven die Elia mag aanrekenen voor het transport van elektriciteit op het hoogspanningsnet aan banden gelegd. Regulatoren leggen via complexe formules het 'billijk' rendement vast dat ze mogen halen op het eigen vermogen dat dient om investeringen te financieren. Dat regulatoir kader is gunstiger in Duitsland, waardoor 50Hertz tijdens het eerste halfjaar al voor 60 procent van de groepswinst zorgde.

Maar het kader lijkt nu ook in België aantrekkelijker te zullen worden vanaf 2016. De formule voor de berekening van het billijke rendement dat Elia mag halen op zijn eigen vermogen (gelimiteerd tot 33 procent van de regulates asset base) wordt in die mate aangepast dat het rendement na 2016 aanzienlijk zal toenemen.

Het rendement blijft afhangen van de tienjaarsrente op Belgische staatsobligaties maar de andere factoren (risicopremie, correctie voor volatiliteit van aandeel, en correctie voor de illiquide aandelenhandel) evolueren in gunstige richting.

Het hogere rendement is een compensatie voor het wegvallen van 'goodwill decommissioning', een principe dat dateert sinds de oprichting van Elia in 2001. De economische waarde en de boekwaarde van de activa (pilonen, kabels, stations, ...) waren bij de overheveling van Electrabel naar Elia niet in evenwicht.

De CREG besliste om bij buitendienststelling van de activa, dat verschil telkens in de nettowinst op te nemen. De voorbije vier jaren zorgde dat principe voor gemiddeld zo'n 16 miljoen euro extra nettowinst per jaar. Alleen mocht Elia dat deel van de winst niet uitkeren als dividend.

Advertentie

Conclusie volgens KBC Securities: 'Dat alles zal bij de huidige tienjaarsrente een negatieve impact hebben op de winst. Maar tegelijkertijd zal Elia in het nieuwe kader meer dan voorheen kunnen profiteren van een rentestijging. Dat zou Elia aantrekkelijk moeten maken voor investeerders. Bovendien heeft Elia meer vat op wat het met zijn winst zal doen en kan een groter deel uitgekeerd worden aan de aandeelhouders.'

Bovendien heeft Elia zicht op extraatjes (bovenop het billijke rendement) indien het bepaalde doelstellingen haalt, al moeten de specificaties ervan tegen eind december nog verder uitgewerkt worden. Zo mag Elia, indien de controleerbare kosten onder het budget uitkomen, de helft van dat verschil in de winst opnemen en uitkeren aan de aandeelhouders.

De andere helft moet ten voordele van de klanten zijn. Tot op vandaag is het deel dat Elia in de winst mag nemen beperkt tot 25 miljoen euro. En verder kan Elia nog vergoed worden voor bijvoorbeeld verbeteringen in de interconnectiecapaciteit, voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling of voor de verbetering in netwerkprestaties (minder interrupties in leveringen, ...)

'Die extraatjes kunnen in het beste geval oplopen tot 25 à 30 miljoen euro', zegt Dieter Furniere van KBC Securities. 'Dat is veel meer dan de 5 à 10 miljoen euro extraatjes die het onder het huidige kader kan halen.' 

Ervan uitgaande dat Elia de helft van al die extraatjes kan binnenhalen, komt Bart Jooris van Bank Degroof uit op 68,6 miljoen euro nettowinst voor de Belgische activiteiten in 2016. Dat zou de groepswinst dan op 140 miljoen euro brengen in 2016. Dat is minder dan de 159 miljoen euro die Jooris dit jaar verwacht, maar die daling heeft alles te maken met de lage langetermijnrente in België. Zonder de nieuwe tariefvoorstellen zou de nettowinst evenwel nog verder terugvallen, tot 132 miljoen euro. 

Bovendien laat de CREG de mogelijkheid open om Elia voor strategische projecten (verbinding windparken op zee naar land, interconnectieprojecten naar Duitsland en het VK) nog meer te vergoeden, waardoor er volgens Jooris nog opwaarts koerspotentieel is.  

 

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever vindt het tijd om het landingsgestel uit te klappen.
Federale onderhandelingen: de landing is nog niet in zicht
Dat Bart De Wever (N-VA) teruggrijpt naar een taxcut in zijn nieuwe sociaaleconomische supernota, valt slecht bij Vooruit. Ook CD&V en Les Engagés vinden de verdeling van de inspanningen nog altijd onevenwichtig.
Gesponsorde inhoud