Advertentie

De Boeck: Spanning Frankrijk-Duitsland is potentieel gevaarlijker voor eurozone

Is er nu echt een gevaar dat de eurozone uit elkaar zou spatten? De meeste waarnemers denken dat  het heel waarschijnlijk is dat een uiteindelijk beperkt dossier zoals Griekenland zo'n zwaarwegende gevolgen zou hebben. Op de achtergrond speelt evenwel een veel hachelijkere kwestie: de spanning tussen de kernlanden Frankrijk en Duitsland.

Hoofdeconoom Edwin De Boeck (KBC) zegt op tijd.tv dat Duitsland in de eurozone kwam in een moeilijke periode. Het land moet de gevolgen van de hereniging verwerken en het maakte daarbij vooral werk van zijn concurrentiepositie.

Advertentie

Frankrijk dat aanvankelijk goed scoorde inzake concurrentiekracht geraakte achterop. Achter het bekvechten over de positie van Duitsland tegenover Zuid-Europa schuilt het probleem van de falende concurrentiepositie van de getroffen landen. Blijkbaar waren politici en werkgevers er niet in een positie om de bedrijven en de overheid voldoende concurrentieel te maken. Het is ook altijd makkelijker dat probleem toe te schrijven aan een ander land eerder dan de schuld bij zichzelf te zoeken.

Zolang het over perifere landen in Zuid-Europa gaat, is die kwestie heel vervelend maar nog niet echt bedreigend. Maar wanneer ook Frankrijk achterop dreigt te geraken, is er potentieel wel degelijk een gevaar, aldus De Boeck.

Roland Legrand

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud