De breaking bad van beursgenoteerd Brussel
Umicore investeert fors in Hoboken. Die recyclagetak is als bovengrondse mijnbouwer de Breaking Bad van het Brusselse koersenbord.
Kobalt (Co), nikkel (Ni), koper (Cu), zink (Zn), gallium (Ga), germanium (Ge), arseen (As), seleen (Se), zwavel (S), ruthenium (Ru), rhodium (Rhy), palladium (Pd), zilver (Ag), indium (In), tin (Sn), antimoon (Sb), telluur (Te), iridium (Ir), platina (Pt), goud (Au), lood (Pb), bismut (Bi), lanthaan (La), cerium (Ce), praseodymium (Pr) en neodymium (Nd).
Handig, dat overzichtje van 26 relevante materialen dat Umicore op pagina 3 van zijn jaarverslag oplijst. De overzichtstabel doet mij wat denken aan de tabel van Mendeljev van lang geleden op de schoolbanken.
Al moet je die tegenwoordig naar het schijnt 'periodiek systeem' noemen. Geen idee wat meneer Mendeljev fout gedaan heeft. Wat er ook van zij, telkens als ik mij in Umicore verdiep, bekruipt mij hetzelfde gevoel als wanneer ik naar de Amerikaanse serie 'Breaking Bad' kijk: spijt dat ik een kwarteeuw geleden niet beter opgelet heb in de lessen scheikunde. Want op de juiste manier gebracht, kan chemie verdraaid boeiend zijn.
Hoe de 26 metalen met de vele industriële toepassingen er aan toe zijn, liet Umicore vandaag weten. Gelukkig niet voor elk materiaal apart. Umicore beperkt zich in een beknopt activiteitenverslag tot de essentie.
Van de vier afdelingen (recyclage, katalysatoren, energy materials en performance materials) houden beleggers het best recyclage in de gaten. Die bovengrondse mijnbouwer recycleert in Hoboken metalen uit elektronica die de verwende westerling dumpt.
De recyclage tekende vorig jaar met 14 procent van het ingezette kapitaal en 16 procent van het personeel voor 28 procent van de omzet en liefst 61 procent van de bedrijfswinst. Dit jaar stokt de winstmotor, door de lagere edelemetaalprijzen. Toch gelooft Umicore onverminderd in de afdeling, getuige de forse investering die CEO Marc Grynberg vandaag aankondigde.
De uitdaging voor die cruciale bedrijfstak is sowieso niet 2013, maar 2014. Het gros van de gerecycleerde metalen is voor 2013 al via termijnverkopen ingedekt, op niet op termijnmarkten noterende exotica als telluur en seleen na. Maar in 2014 valt die indekking gedeeltelijk weg. Zo blijft ook de volgende jaargang boeiend, net zoals 'Breaking Bad'.
Meest gelezen
- 1 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost
- 2 Hoop op regering voor Kerstmis smelt weg
- 3 Nakende mega-uitkering zet aandeel D'Ieteren onder druk
- 4 Hoe zwaar lijdt Colruyt onder de verstoorde zondagsrust?
- 5 Architecten zien werk terugvallen, bouwsector onder druk