Advertentie
Advertentie

De gratis lunch van WDP

Magazijnen, de nieuwe goudklompjes voor beleggers ©REUTERS

Goed 3 procent rente betalen en herinvesteren in vastgoed met dik 7 procent huurrendement. Jawel, het is dankzij Mario Draghi fijn om vastgoedbevak te zijn.

Wijlen Milton Friedman kon in 1975 nog poneren dat er niet zo iets bestond als een gratis lunch, maar het weze de iconische vrijemarkteconoom vergeven. Dat was immers vóór centraal bankiers als Mario Draghi, Ben Bernanke en Janet Yellen voor een eeuwigdurend nulrentebeleid zwoeren en via een stevige scheut financiële repressie beleggers bijna manu militari uit spaarboekjes richting risicokapitaal joegen.

Grote en kleine beleggers gaan nu frenetiek op zoek naar alles wat nog een beetje extra rendement oplevert, of dat nu Spaans staatspapier of zowat eender welke bedrijfsobligatie is. Sommige bedrijven zijn zo gretig om dat gunstige renteklimaat 'vast te klikken' dat de vastgoedbevak Intervest O&W bereid blijkt anderhalf jaar dubbel rente te betalen: de groep haalde recent vers geld op, terwijl de bestaande obligatie nog anderhalf jaar loopt.

Advertentie

Het mag ook niet verbazen dat bedrijven staan te trappelen om in het huidige klimaat geld op te halen. Neem het voorbeeld van WDP. De grootste in logistiek gespecialiseerde vastgoedbevak haalt 75 à 125 miljoen euro op met een zevenjarige obligatie. De coupon bedraagt 3,375 procent, het nettorendement - rekening houdend met de intussen klassieke uitgifteprijs van 101,875 procent - 2,24 procent.

Met het opgehaalde bedrag financiert WDP de ambitieuze expansie in Nederland. Het geschatte huurrendement van die projecten? 7,2 procent bruto. Ruim het dubbele van de financieringskosten en dus een onmiddellijke boost voor het 'onderste lijntje' van de bevak.

Het is overigens best een mooie ironie. Tijdens de eerste dotcomgolf in de late jaren negentig spuwden beleggers nog 'bricks & mortar' uit als typisch oude economie. Met de tweede dotcomgolf koopt de westerse consument tegenwoordig alles online en zijn bakstenen en mortel magazijnen als kloppend hart van de retaileconomie de nieuwe goudklompjes van de belegggerswereld.

#WDP investeert €70m in Nederland (7,2% yield!) en wil €70m tot €125m ophalen via obligaties (3,375% bruto). #groei pic.twitter.com/bvpn2fnNYx— Tom Simonts (@TSimonts) 20 mei 2014

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.