Advertentie
Advertentie

De twee woordjes van Janet

18 september prikt Alibaba normaal gezien de prijs voor de grootste Wall Street-IPO ooit vast ©REUTERS

Wat beloven volgende week de belangrijkste afspraken van de beursweek te worden? We lijsten het voor u op.

Janet Yellen wikt haar woorden

Bondigheid is de jongste jaren niet langer een sterk punt van de Amerikaanse centraal bankiers bij hun toelichting bij het monetair beleid. Maar woensdag zullen er waarschijnlijk toch maar twee woorden van tel zijn bij zowel het persbericht na de rentevergadering als de - meestal erg langdradige - driemaandelijkse persconferentie van voorzitter Janet Yellen: ‘geruime tijd’.

Advertentie

Behoudens plotse economische calamiteiten stopt de Federal Reserve immers  op de volgende vergadering - die van 29 oktober - met het opkopen van staatspapier en herverpakte hypotheken. Een aantal economen is daarom van mening dat Yellen nu al de belofte dat ze nulrente nog ‘geruime tijd’ na het eind van de stimulus zal handhaven, zal schrappen.

De facto zou dat echter betekenen dat de centraal bankiers signaleren dat de eerste renteverhoging sinds december 2008 (!) er mogelijk in maart komt, aangezien ze geruime tijd grosso modo als ‘zes maanden’ interpreteren. En dat lijkt iets te vroeg. Bijgevolg is de kans groot dat de ‘geruime tijd’ nog ‘even’ - tot  29 oktober - in het Fed-jargon blijft.

D-day 18 september

Donderdag 18 september belooft een aardig gevuld dagje te worden voor de financiële markten. Er is het Schots referendum over onafhankelijkheid, dat de jongste tijd vooral de Londense City uit zijn slaap houdt.

Terzelfdertijd prikt normaal gezien de Chinese e-commercereus Alibaba de intekenprijs voor de grootste Wall Street-IPO ooit vast.

En ten slotte lanceert de Europese Centrale Bank haar allereerste TLTRO. Achter die lettersoep gaan de nieuwe langetermijnkredieten schuil die banken aan het loket in Frankfurt kunnen bijtanken, op voorwaarde dat ze die kredieten ‘recycleren’ in broodnodige kmo-kredieten.

De moeder aller reverse splits

ABO voert maandag een reverse split door: 250 oude aandelen worden  1 nieuw. Bij eerdere straffe reverse splits van Bankia, Citigroup en Keyware was dat ‘maar’ 100 oude stuks. Bij de instap van bodemonderzoeker ABO in de beursschelp Thenergo was het aantal (centjes)aandelen van 28 miljoen tot 2,64 miljard gestegen. De reverse split moet de beurskoers - nu 18 cent - een ‘respectabel’ aanzien geven en vermindert het aantal aandelen tot 10,6 miljoen stuks.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.