Advertentie
Advertentie

'Duitsland heeft mirakel nodig om recessie te vermijden'

Het zijn economisch zorgwekkende tijden voor Duits kanselier Angela Merkel ©AFP

Wat is er in augustus met de Duitse economische motor gebeurd? Bestellingen, industriële productie én uitvoer: alle drie kregen ze de grootste klap in vijf jaar. Behoudens een 'klein mirakel' in september, vreest ING-econoom Carsten Brzeski dat Duitsland in een recessie zit.

Het wordt steeds duidelijk dat de Duitse economie na een belabberd voorjaar met een krimp van 0,2 procent deze zomer niet zoals verhoopt terug 'happy ever after' was. Na dramatische cijfers over de fabrieksbestellingen en de industriële productie (zie inzetje), blijkt deze ochtend ook de uitvoer - de traditionele turbo op de Duitse achtcilindereconomie - van een klif gevallen. Minus 5,8 procent maand op maand.

Maand-op-maandevolutie in augustus:

Fabrieksorders: -5,7%

Industriële productie: -4%

Uitvoer: -5,8%

Jaar op jaar is er een exportkrimp met 1 procent. Opmerkelijk: terwijl de uitvoer naar de eurozone nog 0,4 procent steeg, tuimelde de uitvoer naar de niet-Europese landen - vooral de VS en opkomende markten - liefst 4,7 procent. Ook over de eerste acht maanden van het jaar is de Duitse uitvoer buiten Europa met 0,1 procent gezakt. 

Advertentie

Kortom: de Duitse economie beleefde in augustus een horrorscenario. Zowel ING-econoom Carsten Brzeski als de Duitse statistici in Wiesbaden zien een deel van de verklaring in het feit dat de zomervakantie in veel Duitse deelstaten dit jaar relatief laat - lees: in grote mate in augustus - viel. Dat krikte de activiteit in juli op, met een weerbots in augustus.

Maar toch, er is meer aan de hand. 'De scherpe stilstand in augustus is extreem', zegt Brzeski. 'De omvang van de terugval doet denken aan de piek van de financiële crisis in 2009. Duitsland heeft in september een klein mirakel nodig om een recessie te vermijden in het derde kwartaal'.

Kortom: de illusie van een onverwoestbare Duitse economie lijkt doorprikt. En dit uitgerekend nu Marcel Fratzscher, hoofd van het Berlijnse onderzoeksinstituut DIW, bij de oosterburen hoge ogen gooit met het boek 'Die Deutschland Illusion'. Daarin maakt Fratzscher komaf met flink wat mythes die Duitsers over hun economie koesteren.

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.